Maitake je japanski naziv za ovu izuzetnu pečurku, koju su veoma teško pronalazili, jer se ona nije nalazila u šumi, na livadama ili na kori drveta, nego unutar debla ili na korenju, obično starog hrasta ili bukve, kestena i još nekih vrsta.
Znalo se za njenu lekovitost i blagotvorno dejstvo od davnina, posebno u Japanu, Kini i okolnim zemljama, mada se može naći i u Evropi kao i u SAD i Kanadi. Ozbiljnija istraživanja se vršena zadnjih decenija 20-og veka, kada se počela i masovnije uzgajati, posebno u Japanu i Kini, gde su vršena i najtemeljnija istraživanja vezana za blagotvorno dejstvo maitake na imunološki sistem organizma.
Maitake je bogata polisaharidima, beta-glukanom, proteoglikanom, heteropolisaharidima, kao i mnogim drugim sastojcima. Polisaharidi iz gljiva sprečavaju nastanak malignih ćelija, to jest štite zdrave ćelije i sprečavaju širenje sa ćelija koje su već zahvaćene tumorom. Beta glukani iz gljiva podstiču imunosistem u ćelijama da se lakše izbore sa uljezima u organizmu.
Dokazano je da pomaže i kod povišenog pritiska, raznih infekcija, hepatitisa B i C, smanjenju temperature kod upalnih procesa, a sve češće i kod dijabetesa, uz Coprinus comatus i još neke gljive.
Neka istraživanja su potvrdila da maitake pomažu kod sprečavanja gubitka koštane mase, do čega dolazi u poznim godinama ili usled nekih oboljenja. Maitake može biti blagotvorna i kod problema vezanih za arterosklerozu.
Upustvo: Prepororučuje se 1-2 grama praha dnevno, razmućeno u vodi ili kao dodatak jelima.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Biljni suplementi
|
Brend |
Zdravlje |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Infekcija, Krvni sudovi, Pritisak |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Plastika kutija |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Prah |