Brokoli sadrži flavonoide, indole, i druge. Takođe sadrže jedno antikancerogeno jedinjenje čije delovanje je dokazano u većem broju naučnih studija na kulturama ćelija i na eksperimentalnim životinjama. To jedinjenje se naziva sulforafan (SUL, 1-izotiocijanat-4-(metilsulfinil)butan). Na Univerzitetu Saskačevan u Kanadi dokazano je da brokol sadrže materije koje ljudski organizam štite od pojave arterioskleroze i povišenog krvnog pritiska. Brokoli štiti mozak, kosti, slezinu i poboljšava funkcije želuca, sprečava agregaciju trombocita i oksidaciju holesterola.
Sadrži visoku količinu vitamina C, kao i dijetetskih vlakana. Unos brokolija smanjuje rizik od raka prostate.
Dijetetske prednosti se znatno smanjuju preteranim kuvanjem. Za jelo se pored cveta upotrebljava i list i stabljika. Kao začin uz brokoli su pogodni izrendan svež muskatni oraščić, beli luk i pečene borove semenke.
Način upotrebe:
Jednu kafenu kašičicu dnevno, liofilizovanog praha, izmešajte sa voćnim sokom ili dodajte šejkovima, smutijima. Najbolje je upotrebiti proizvod na temperaturama ispod 42°C da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci sirovog brokoli praha. Čuvati na tamnom i suvom mestu. Proizvod ne sadrži: veštačke boje, aditive, konzervanse, zaslađivače i gluten.
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska vrednost: 1088kJ/260kcal
Masti: 3g, od čega zasićene: 0,0g
Ugljeni hidrati: 63g, od čega šećeri: 20g
Proteini: 20g, Dijetalna vlakna: 17g