Avokado ulje se dobija hladnim ceđenjem pulpe (koja se prethodno suši). Ima mali nivo kiselosti i oksidacionih produkata pri čemu zadržava visoku koncentaciju vitamina E.
Ima visoku tačku dimljenja (255 stepeni ) te nema stvaranja toksičnih produkata i trans masti. Može se koristiti kao preliv za salatu. Blagog je ukusa (između putera i slatkog badema).
Hemijski sastav je sličan maslinovom ulju. Veoma je bogato mononezasićenim masnim kiselinama (82%) za koje se i vezuju glavne terapeutske osobine. Obiluje omega-3, omega-6 masnim kiselinama, oleinskom i palmitinskom kiselinom, a u poređenju sa ostalim voćem ima najveću koncentraciju vitamina E. Kada smo kod vitamina, u njegovom sastavu se nalaze još i A, D, C vitamini, kao i vitamini B-kompleksa. Brzo se upija u kožu i važi za snažan antioksidans. Preporučuje se za negu kože u predelu oko očiju, nežne kože dekoltea, kao i u borbi protiv napornih i upornih strija. Koristi se za negu suve i oštećene kose, ublažava iritaciju temena, otklanja perut, ispucale krajeve, hrani kosu i vraća joj tonus, sjaj i mekoću.