Brašno od tapioke (skrob od tapioke) izrađen je od suvog korena tropske biljke manioka (Manihot esculenta). Sadrži puno skroba i bogato je različitim mineralima i vitaminima (vitamini B kompleksa, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vlakna). Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa drugim brašnima bez glutena, za povezivanje i poboljšavanje strukture peciva. Poboljšava teksturu testa pa hlebu daje hrskavu koru. Zbog svoje izuzetno glatke i fine teksture koristi se za zgušnjavanje sosova, umaka i supa, pripremu pudinga, suflea. Velika prednost mu je i ta što dobro podnosi procese hlađenja pa se usled brzog hlađenja iz kuvanog jela ne izdvajaju naslage.
Prirodno ne sadrži gluten, pa se preporučuje osobma osetljivim na gluten i obolelim od celijaklije.
Tapioka sadrži veliku količinu ugljenih hidrata, skroba i vrlo je kalorična, pa je konzumirajte umereno i u odgovarajućim količinama. U porciji kuvanog korena tapioke od 100 g ima 112 kalorija. Sadrži gotovo 98% ugljenih hidrata, te male količine proteina i masti.
100 g tapioke sadrži:
Kalorije: 112
Ugljeni hidrati: 27 g
Vlakna: 1 g
Tapioka takođe sadrži nerastvorljivi skrob, koji je poznat je po ulozi u sprečavanju određenih metaboličkih poremećaja i unapređenju zdravlja creva.