Moringa Oleifera je listopadno drvo i izvorno potiče sa Himaljskih planina na severu Indije, a danas se uzgaja i u Indoneziji, na Šri Lanki, Karibima, u Africi, Srednjoj i Južnoj Americi...
Moringa se kao čudesno lekovito drvo spominje 2000 godina PNE u Ajurvedskoj tradicionalnoj medicini i od tada se koristi u prehrani i lečenju brojnih zdravstvenih problema. Neverovatno otporna biljka koja nesmetano raste i na potpuno suvim zemljištima čak i nakon požara ili seče, zbog čega je nazivaju i Večno (besmrtno) drvo ili Drvo koje nikada ne umire.
Drvo moringa se smatra jednom od biljaka sa najhranljivijim sastojcima koje su do sad otkrivene. Svež prah je tamnozelene boje i ima miris koji podseća na miris oraha. Prah se priprema tako što se lišće suši na niskim temperaturama tako da tkivo biljke postane lako za mlevenje.
Po nutricionističkoj vrednosti moringa prah može parirati većini uobičajenog voća i povrća koje često konzumiramo. Pošto je potpuno organski, ovaj prah nema neželjenih efekata i lako ga je čuvati i koristiti. Lako se rastvara u vodi, tako da se često koristi i kao sastojak u jelima.
U moringi nalazimo esencijalne aminokiseline: izoleucin, leucin, lizin, metionon, fenilalanin, treonin, triptofan, valin kao i aminokiseline alanin, arginin, asparaginsku kiselinu, glutaminsku kiselinu, glicin, histidin, prolin, serin, tirozin i cistein.
Zahvaljujući velikom prisustvu gvožđa u sastavu, ova moćna biljka ubrzava formiranje hemoglobina i mioglobina, korisna je kod dijabetesa, snižava nivo triglicerida i reguliše krvni pritisak.
Moringa je bogat izvor hlorofila koji jača naš imuni sistem i snagu obnavljanja tkiva. Taj zeleni pigment ima antibakterijsko delovanje, poboljšava moždane funkcije, smanjuje nivo holesterola i podstiče čišćenje organizma od otrova. Moringa ne sadrži samo hlorofil već i druge biljne pigmente s jakim antioksidacijskim delovanjem poput karotenoida (luteina, alfa-karotena, beta-karotena), ksantina i drugih.
Od arginina telo gradi hormon rasta koji je među ostalima odgovoran i za izgradnju hrskavice te se njegovim pojačanim stvaranjem mogu smanjiti bolovi u leđima i kostima.
Moringa je izvrstan izvor svih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina i preporučuje se u ishrani sportista, osoba koje se bave umnim i kreativnim radom, ljudima koji su opterećeni stresom, vegetarijancima.
Moringa prah je izuzetno bogat proteinima koji u ljudskoj ishrani mogu menjati proteine iz mesa, što je do otkrića Moringe bio slučaj uglavnom ili samo sa sojom.
Zeatin je još jedan sastojak ovog praha, vrhunski je antioksidant moćnih svojstava i snažan detoksikator organizma koji utiče na obnavljanje ćelija. Moringa prah igra značajnu ulogu kad je u pitanju i zdravlje kože. Širok spektar hranljivih sastojaka ga čini odličnim za kožu, a pre svega Zeatin koji utiče na obnavljanje ćelija i usporava starenje istih.
Moringa prah se može naneti direktno na lice ili se izmešati sa glinom ili sandalovinom kao pasta i tako naneti na lice kao maska za nežniju, sjajniju i kožu bez fleka.
Moringa prah je odličan izvor antioksidanasa i sadrži dosta vitamina A, C i E i bioflavonoida. Aktivni slobodni radikali uzrokuju kožna oboljenja tako što uništavaju elektrolite u zdravim molekulima. Ovi nutrijenti pomažu u sprečavanju oksidacije zdravog tkiva i tako usporavaju proces starenja i stvaranja bora.
Moringa prah je 100% organska namirnica i nema neželjenih dejstava.
BLAGODETI MOĆNE MORINGE:
- Čisti krvne sudove i snižava nivo triglicerida i holesterola
- Utiče na smanjenje bolova u ledjima i kostima
- Obnavlja ćelije
- Regeneriše kožu
- Pomaže kod dijabetesa
- Čisti organizam
- Revitalizuje hrskavicu
Sastav
Osušeni i samleveni prah lista Moringe sadrži oko 20 vrsta aminokiselina, 46 antioksidanasa, 36 antiupalnih komponenti i više od 90 nutrijenata, što ga čini jednim od najboljih prirodnih suplemenata. Moringa prah je odličan izvor minerala poput gvožđa, kalcijuma i vitamina A, B, B1, B2, B3, B6, C, E, kao i makrominerala i figonutrijenata. Sem toga, odličan je izvor proteina i dijetetskih vlakana