Novosti
28.11.2021.

Kurkuma je više od začina

Dobra i za srce i za dušu

Kurkuma (lat.Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae), a poznata je i kao indijski šafran. Od njenog korena pravi se začin jake žute boje čiji je aktivni sastojak kurkumin, i jedan je od glavnih sastojaka karija kojem daje tako lepu žutu boju.

Kurkumin se može naći na deklaraciji prehrambenih proizvoda u popisu sastojaka obeležen kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njegova uloga je da zaštiti prehrambrene proizvode od sunca i u kombinaciji sa drugim bojama koristi se za bojenje sira, jogurta, salate, senfa, putera i margarina.

U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam. Po nutritivnim vrednostima bogat je izvor gvožđa, mangana, kalijuma, magnezijuma, vitamina B3 i B6 i dijetalnih vlakana.

Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva.

Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika koji ne uništava dobre bakterije i floru u crevima već pomaže razvoju dobrih bakterija.


Lekovita dejstva kurkume:

Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva.

  • Ublažava artritis

Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zglobova, ublažava jutarnju ukočenost i otekline. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima snažno protivupalno dejstvo, koje je nekad i jače od komercijalnih lekova protiv upala.

  • Sprečava bolesti srca

Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin sprečava nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar.

  • Pomaže kod upale debelog creva

Kurkumin takođe može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti creva poput kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona pomaže razvoj dobrih bakterija.

  • Osim za unutrašnje probleme, kurkuma je odlična i za lečenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze.
  • Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično dejstvo, posebno u slučaju kandide.

Način upotrebe: Kurkuma se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u pilav, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, supu ili čorbu, palačinke, kolače, u šolju toplog mleka… Idealna kombinacija je kurkuma sa kokosovim (ili drugim hladno ceđenim) uljem i biberom, jer biber uvećava dejstvo kurkume, a ulje povećava apsorpciju hranljivih materija. Obično je dovoljno samo ½ – 1 kafena kašičica (1,5 – 3g) kako jelo ne bi imalo previše intenzivan miris. Najbolje je dodati jelima pri kraju spremanja kako bi se maksimalno sačuvala njena lekovita svojstva. Od kurkume se može praviti i čaj, koji je vrlo popularan u Japanu. Za pravljenje čaja potrebno je dodati kafenu kašičicu kurkume u šolju vruće vode.

Izbegavati konzumiranje kurkume ne prazan stomak.

Kurkuma se može koristi i u kozmetičke svrhe, kao maska za lice ili za izbeljivanje zuba.

Moguća neželjena dejstva i kombinovanje sa lekovima:

Ako se borite sa kamenom u žuči, konsultujte se sa lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan, kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje.

Nemojte je kombinovati s lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razređuje krv.

Sačuvano u omiljne
Dtc
Još jedan začin-superhrana koja je bogata gvožđem, manganom, kalijumom, magnezijumom, v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
610,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dtc
Još jedan začin-superhrana koja je bogata gvožđem, manganom, kalijumom, magnezijumom, v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
330,00 RSD

Slični članci

05.
Jan.
2025.
Novosti
Zamislite piće koje ne samo da osvežava, već i jača vašu izdržljivost, smanjuje osećaj umora i poboljšava fokus – sve zahvaljujući prirod...
05.
Jan.
2025.
Novosti
Smatra se celovitom hranom jer se dobija isključivo od nektara kokosovog drveta, laganim zagrevanjem i mehaničkom filtracijom, bez oduzimanja ili dodavanja b...
21.
Dec.
2024.
Novosti