Dobija se ekstrakcijom iz jetre bakalara, a I ima visok sadržaj omega 3 masnih kiselina, vitamina A i D. Snabdeva nas dobrim mastima koje nam pomažu da funkcionišemo efikasno i pritom je prirodno protivupalno sredstvo.
Prednosti korišćenja:
Usled povećanog nivoa Vitamina D može pomoći kod održavanja kosti i skeleta
Pri nedostatku sunčeve svetlosti te usporenoj proizvodnji vitamin D preporučujue se Ulje jetre bakalara kojeg mogu koristiti osobe svih uzrasta. Inače se u severnoj Evropi koristi u prevenciji rahitisa kod dece još od 1824. godine, kao i kod starijih osoba u lečenju osteoporoze i artritisa.
Može povećati plodnost
Omega 3 masne kiseline mogu pomoći da se poveća proizvodnja polnih hormona i u muškim i u ženskim polnim organima. Protivupalna svojstva sadržana u ulju jetre bakalara podstiču zdravlje hipofize i nadbubrežnih žlezda koje su odgovorne za regulisanje trudnoće i reproduktivnosti u celini.
Pomaže kontroli dijabetesa
Masne kiseline sadržane u ribljem ulju pomažu kontroli i regulisanju proizvodnje insulina. Preporučuju se i tokom trudnoće kako bi se smanjile šanse za razvoj bolesti kod novorođenčeta. Istraživanja pokazuju da se ovo ulje može koristiti i kao tretman kod dijabetesa.
Reguliše holesterol
Ulje jetre bakalara bogato je dobrim omega 3 masnim kiselinama, koje dobro balansiraju sa lošim mastima u telu pomažući smanjenju nivoa holesterola.
Pospešuje zdravlje kardiovaskularnog sistema
Pomaže da se smanji broj triglicerida u krvotoku i na taj način smanjuje rizik od nastanka i razvoja srčanih oboljenja. Omega 3 masne kiseline takođe pomažu sprečavanju (kalcifikacije) očvrsnuća arterija.