Vrlo cenjen koren azijskog vodenog ljiljana, opran, rezan i sušen na suncu. Tradicionalna zdrava hrana. Jednostavno ga namočite da odstoji i dodajte u kuvana ili pržena jela, supe, čorbe.. (Vodu za namakanje iskoristite za čaj ili supu). Kremast je i glatke ali ipak hrskave teksture.
Deluje kod alergija, prehlada, upale sinusa, izbacivanja sluzi iz organizma, za ublažavanje kašlja i izbacivanja viška tečnosti.
Rizom, ili "koren" lotusa je delikatesno u jelo kuhinjama Dalekog Istoka, Orijenta, već više od milenijuma. Njegov blagi ukus se dobro kombinuje sa većinom povrća, a hruskava tekstura tanko narezanih kolutova je privlačna i u kuvanim i duboko prženim jelima, sa ili bez testa.
Mitoku Lotus Root Slices (Kiriboshi Renkon) se proizvodi vrlo jednostavno - rezanjem svežeg korena i sušenjem na zimskom suncu. Žanje se samo u jesen i zimu. Pa i tada, svež lotosov koren je teško naći - čak i kada je u sezoni. U Japanu, koren lotosa odavno se smatra jednim od najcenjenijih, čak lekovitih povrća. Koren raste u dubokom blatu u još uvek čistim jezerima Japana. Lotus jedina biljka na svetu koja zapravo raste u sva tri elementa: zemlji (blato), vodi i na vazduhu. Njegovi cvetovi su simbol lepote i dugovečnosti na celom Dalekom Istoku.
Ali obratite pažnju: Osušeni lotus najverovatnije će biti izbeljen, hemijski tretiran. Makrobiotičari, pre kupovine uverite se najpre da na paketu stoji oznaka koja kaže "neizbeljivan" - "unbleached".
Način pripreme:
Jedan kolut korena potopiti u dva decilitra hladne vode tokom oko dva sata. Nakontoga kuvati ga oko deset minuta za čaj ili ga pripremati sa ostalim povrćem. Kao začin dodati šoju ili tamari soja sos.