Da li vas brinu upozorenja vezana za zagađen vazduh, vodu, i hranu? I da li vas u isto vreme frustrira što uglavnom čujemo upozorenja bez nekih realnih predloga za pomoć? Možda vam možemo malo pomoći sa tim.
Da li ste čuli da Svetska Zdravstvena Organizacija tvrdi da su mikro-alge najbolja zdrava hrana 21.og veka? A hlorela kao jedna od najboljih među njima.
Nauka je pokazala da kvalitetna hlorela sadrži u izuzetno maloj količini čitavo bogatstvo visokovrednih nutrijenata kao što su hlorel faktor rasta, β-karoten, folat, gvožđe, proteini, antioksidansi i preko 20 vitamina i minerala koji pomažu telu u borbi protiv toksina i podržavaju opšte zdravlje. Dodatno ova drevna mikro-alga sadrži više hlorofila od bilo koje druge biljke na planeti. Hlorofil je prirodni detoksikant i katalizator za apsorpciju drugih elemenata, uključujući gvožđe. Dodatno, hlorela je jedan od vrlo retkih bljnih izvora koji sadrži ‘pravi’ vitamin B12, bioraspoloživ za ljude (za razliku od pseudovitamina B12 koji sadrži većina biljaka za koje se misli da su dobar izvor ovog vitamina) i sadrži ga u značajnoj količini kad je u pitanju visoko kvalitetna hlorela.
Iako nećemo jednom namirnicom rešiti sve problem toksičnog okruženja u kom živimo, svakako možemo sa samo jednom kašičicom dnevno ove istinske superhrane, značajno pomoći organizmu u borbi protiv negativnih uticaja iz okruženja. Detoks je reč koja je vrlo popularna i čujemo je na sve strane ovih dana. Međutim, nauka je prilično jasna po pitanju toga koje namirnice imaju istinsku sposobnost da izbace teške metale i druge toksine iz našeg organizma. Zapravo jedna od retkih takvih namirnica je upravo hlorela. Sa izraženim detoks efektima i čuvanjem zdravlje jetre, dodatno jača imunitet, poboljšava varenje i čini kožu zdravom i lepom.
Nauka o uticaju hlorele na zdravlje
Hlorela je zelena mikroalga prisutna na planeti 2,5 milijarde godina, izuzetno bogata nutrijentima. Danas je Japan svetski lider u konzumiranju hlorele, ali je postala veoma popularna širom sveta. Koristi se kao lekovit dodatak ishrani jer su pokazana njena imuno-modulatorna, antikancerogena i detoksikujuća svojstva. Hlorela sadrži sve potrebne vitamine: B1, B2, B6, B12, niacin, folat, biotin, pantotensku kiselinu, C, D2, E i K, kao i karotene (α i β).
Urađena su mnogobrojna istraživanja širom sveta, koja su pokazala da redovan unos 3-10g kvalitetne hlorele (određenog soja, čiste i nekontaminirane), može doprineti:
1) Detoksu organizma od teških metala i drugih toksina
2) Zdravlju jetre
3) Boljem varenju
4) Jačem imunom sistemu
5) Smanjenju fizičke slabosti i većoj eneriji
6) Smanjenju holesterola i pritiska u krvi
7) Statusu vitamina B12 i gvožđa u organizmu (naročito na vegetarijanskoj i veganskoj ishrani)
Studije na životinjama pokazuju da je efikasna u uklanjanju teških metala i drugih štetnih jedinjenja iz tela. U jednoj animalnoj studiji je pokazano da je tokom trudnoće konzumiranje hlorele dovelo do smanjenja žive u krvi i mozgu majke kao i kod fetusa nakon rođenja. Ovo poboljšanje uklanjanja žive kod miševa primećeno je i u drugim studijama sa manjom dozom i to za samo 21 dan primene hlorele.
Biohemijski mehanizmi zaštite hlorele (Chlorella vulgaris) od toksičnosti jetre izazvane kadmijumom (Cd) ispitivani su u jednoj animalnoj studiji, gde su rezultati pokazali njen zaštitni efekat protiv oštećenja jetre tako što smanjuje akumulaciju kadmijuma i stimuliše ekspresiju MT II u jetri.
Olovo (Pb) je toksičan teški metal široko rasprostranjen u životnoj sredini. U jednoj animalnoj studiji je istraživan zaštitni efekat hlorele (Chlorella vulgaris) na oksidativni sistem. Na osnovu ovih rezultata, zaključeno je da hlorela ispoljava antioksidativni potencijal, i može imati zaštitne efekte na oštećenje mozga pri toksikaciji olovom.
Dodatno, pokazalo se da hlorela pomaže u smanjenju količine drugih štetnih hemikalija koje se ponekad nalaze u hrani. Jedna od njih je dioksin, uporni zagađivač životne sredine, koji je hormonski disruptor a često kontaminira namirnice životinjskog porekla koje nisu organske. Dioksini su veoma toksični i mogu da izazovu reproduktivne i razvojne probleme, oštete imuni sistem, ometaju rad hormona i takođe su faktor rizika za kancer. Dioksini se mogu preneti sa majke na fetus preko placente ili sa dojilja preko majčinog mleka, potencijalno izazivajući razvojne zdravstvene probleme kod dece. Istraživanja na životinjama su pokazala da dodatak hlorele smanjuje nivo dioksina u organizmu. Jedna studija je pokazala da suplementacija hlorelom ne samo da smanjuje nivoe dioksina u majčinom mleku, već može imati i blagotvorne efekte na dojenčad povećanjem nivoa IgA u majčinom mleku. Ukupni nivo dioksina u majčinom mleku bio je približno 30% manji u grupi koja je primala hlorelu nego u kontrolnoj grupi. Druga studija na životinjama je pokazala da hlorela (C. pirenoidosa) može biti korisna u inhibiciji apsorpcije dioksina putem hrane i reapsorpciji dioksina koji su već uskladišteni u telu u crevnom traktu, čime se sprečava akumulacija dioksina u telu.
Heterociklični amini (HCA) i policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) su utvrđeni kao kancerogene hemikalije koje se javljau u modernoj ishrani. U jednoj randomizovanoj, dvostruko slepoj, placebo kontrolisanoj studiji su proučavali efekat suplementacije hlorelom na detoksikaciju kancerogenih heterocikličnih amina kod mladih ljudi. Hlorela je smanjila izlučivanje dominantnog kancerogenog metabolita u urinu, što sugeriše da hlorela ili inhibira crevnu apsorpciju heterocikličnih amina ili inaktivira kancerogena jedinjenja.
Zdravlje jetre, uticaj na težinu i šećer u krvi
U jednom dvostruko slepom, placebom kontrolisanom randomizovanom kliničkom ispitivanju na 70 pacijenata kod kojih je potvrđeno stanje nealkoholne masne jetre (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD), ispitivan je uticaj hlorele na smanjenje težine, homeostazu glukoze, insulinsku rezistenciju i inflamatorne biomarkere. Pacijentima je davan ili placebo li 1,2g hlorele vulgaris (C. vulgaris) tokom perioda od 8 nedelja. Rezulti su pokazali da bi se suplementacija hlorelom mogla smatrati dodatnom terapijom za smanjenje telesne težine i poboljšanje glikemijskog statusa (šećera u krvi) i smanjenje hs-CRPa (inflamatrnog markera), kao i poboljšanje funkcije jetre kod ljudi sa masnom jetrom. Ovi rezultati su ponovljeni u drugom istraživanju sa istim kriterijumima i istim sojem hlorele (C. vulgaris)), potvrđujući da korišćenje ove mikro alge može biti efektan novi pristup u lečenju bolesti masne jetre (koja postaje problem javnog zdravlja širom sveta).
U jednoj studiji hlorela je davana grupi ljudi sa faktorima visokog rizika od bolesti povezanih sa životnim stilom, kao i grupi zdravih ljudi, tokom perioda od 16 nedelja, uključujući period od 4 nedelje posmatranja nakon tretmana. Rezultati su potvrdili da je u obe grupe unos hlorele rezultirao primetnim smanjenjem procenta telesne masti, smanjejnjem ukupnog holesterola u serumu i nivoa glukoze u krvi.
Organska hlorela i holesterol u krvi
U jednom dvostruko slepom, randomizovanom, placebo kontrolisanom ispitivanju ispitanici su podeljeni na dve grupe – grupu kojoj je davano 5 g/dan hlorele i grupu koja je primila placebo sa 2-nedeljnim uvodnim periodom i 4-nedeljnim periodom intervencije. U poređenju sa kontrolnom grupom, grupa koja je primala hlorelu je pokazala značajne promene u ukupnom holesterolu, trigliceridima, luteinu zeaksantin i a-karotenu. Poboljšanje serumskih lipida je podržano značajnim smanjenjem lipoproteina veoma niske gustine (VLDL), koji se smatraju najvećim faktorom rizika za kardiovaskularne bolesti.
Generalno, nekoliko studija je pokazalo da uzimanje 5-10 grama hlorele dnevno smanjuje ukupni i LDL holesterol i trigliceride kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom i/ili blago povišenim holesterolom.
Pozitivaj uticaj hlorele na nivo holesterola u krvi, se između ostalog pripisuje njenom sadržaju niacina (vitamina B), vlakana i karotenoida, za koje je je poznato da snižavaju povišen holesterol u krvi. Dodatno, visok sadržaj antioksidanasa u hloreli pomaže u sprečavanju oksidacije LDL holesterola, za koji se zna da doprinosi srčanim oboljenjima.
Biljni izvor B12 koji zaista funkcioniše
Uobičajeni izvori vitamina B12 u ishrani je hrana životinjskog porekla, dok namirnice biljnog porekla retko sadrže dovoljnu količinu i dovoljno bioraspoloživ vitamin B12. U jednoj longitudinalnoj studiji, šest od devet vegana je pokazalo sporo, ali dosledno pogoršanje statusa vitamina B-12 tokom perioda posmatranja od 2 godine. Za sprečavanje nedostatka vitamina B12 u populacijama kao što su vegetarijanci i vegani, neophodno je identifikovati namirnice biljnog porekla koje sadrže visok nivo ali isključivo bioraspoloživog vitamina B12.
Prema višestrukim studijama, hlorela sadrži „pravi“ vitamin B12 koji ljudi dobro apsorbuju. Mnogi drugi biljni izvori, čak i alge kao što je spirulina i neke druge biljke, se pogrešno promovišu kao veganski izvor vitamin B12, a zapravo sadrže samo biološki neaktivan „analog“ B12 ili pseudovitamin B12, i nisu adekvatni za popravljanje statusa ovog vitamina u telu. Na deklaracijama ovih proizvoda se ne prikazuje razlika između ova dva oblika vitamina B12. Hlorela je jedna od retkih biljih izvora bioraspoloživog vitamina B12, u značajnoj količini.
Vitamin B12 je važan za fizičku i mentalnu energiju, jasnoću i fokus, stabilno raspoloženje, žensko i reproduktivno zdravlje i još mnogo toga.
U jednom istraživanju je pokazano da su vegani koji su konzumirali hlorelu imali koncentracije vitamina B12 u serumu duplo veće od onih koji nisu koristili hlorelu.
Međutim, autori jednog istraživanja su prijavili da količina vitamina B12 u komercijalno dostupnim hlorelama na tržištu značajno varira (od vrednosti blizu nule pa do dosta visokih vrednosti). Ovo je još jedan u nizu razloga zašto je neophodno konzumirati hlorelu iz proverenog izvora i proverenog kvaliteta.
Za optimalne rezultate vezane za status vitamina B12 u organizmu, počnite sa 3g hlorele, i povećajte do 6g dnevno. Pratite laboratorijske analize krvi kako biste znali kada vam je B12 došao na zadovoljavajući nivo, pa nakon toga nastavite sa 3g dnevno.
Organska hlorela i vitamin D
Vitamin D (glavni regulator apsorpcije kalcijuma), smanjuje rizik od osteomalacije kod odraslih i rahitisa kod dece i igra značajnu ulogu u imunom sistemu. Dva glavna oblika vitamina D u ishrani su vitamin D2 (koji se nalazi u pečurkama) i vitamin D3 (koji se nalazi u hrani životinjskog porekla kao što su riba i morski plodovi). Pečurke imaju sposobnost da sintetišu ergosterol (poznat kao provitamin D2). U jednoj studiji je navedeno da hlorela koja je gajena na otvorenom, sadrži i ergosterol i vitamin D2, u sličnoj količini kao u pečurkama sušenim na suncu. Iako je opšte prihvaćeno da je za ljudski organizam vitamin D3 efikasniji od vitamina D2, hlorela može biti veoma korisna u veganskoj ishrani kao pomoć održavanju optimalnog nivoa vitamina D u krvi.
Sadržaj hlorofila i karotena
Kvalitetna hlorela sadrži oko 1,3% hlorofila, i smatra se najbogatijim izvorom ovog pigmenta na planeti. Sadrži više hlorofila od većine dostupnih suplemenata koji sadrže prerađeni hlorofil. U alternativnoj medicini, hlorofil se koristi kao lek koji ima pozitivne efekte na upalne procese u organizmu, oksidaciju i zarastanje rana. Urađeno je dosta studija o preventivnom uticaju hlorofila i njegovih derivata na kancer a mnoge studije podržavaju njegova antioksidantna svojstva.
Hlorela sadrži značajnu količinu karotenoida, posebno luteina, i privukla je pažnju kao mogući izvor za poboljšanje nivoa karotenoida u krvi. Rezultati jedne studije su povrdili da je unos hlorele efikasan način za poboljšanje i održavanje koncentracije luteina u ljudskim eritrocitima.
Pored luteina, sadrži i β-karoten, anteraksantin, zeaksantin. Karotenoidi takođe imaju sposobnost da stimulišu imuni sistem, pa su potencijalno uključeni u više od 60 bolesti opasnih po život—uključujući različite oblike raka, koronarne bolesti srca, prerano starenje i artritis.
ZAŠTO DA IZABERETE BAŠ SUPERIOR HLORELU
Organska i tajvanska
Za uzgoj Superior hlorele se koristi isključivo organska hrana biljnog porekla proizvedena na sopstvenim farmama dobavljača. Ne koristi se nijedna od uobičajenih hemikalija koje se koriste u proizvodnji ove alge, kao ni organska hrana životinjskog porekla. Superior hlorela poseduje evropski, srpski i tajvanski organski sertifkat, i pored toga je laboratorijski testirana za svaku seriju u dve različite laboratorije na preko 100 parametara.
Strogo kontrolisan proces proizvodnje
Pokazano je da nutritivni sastav različitih hlorela na tržištu značajno varira jer mnogo zavisi od soja hlorele, kao i od uslova u kojima se gaji i same obrade. Kao primer, nivo vitamina B12 u hloreli (zbog koga je mnogi vegani koriste) se drastično razlikuje u zavisnosti od proizvođača hlorele.
Dobavljač superior hlorele ima preko 4 decenije profesionalnog iskustva sa uzgojem mikroalgi, aktivno se bave razvojem biotehnologije mikroalgi, a sama fabrika poseduje sertifikate ISO 22000, HACCP, I GMP. Proizvodnja kvalitetne a nekontaminirane hlorele iziskuje ogromna ulaganja, velike operativne troškove i znanje na najvišem mogućem nivou. Samo tako je moguće obezbediti rigoroznu kontrolu celog procesa proizvodnje, sprečavanje stvaranja feoforbida, držanje bakterija u okviru dozvoljenih nivoa a bez zračenja i držanje vrednosti PAH-a i teških metala unutar granica. Deo stručnosti i znanja se svakako ogleda u primenjivanju biotehnologija na alge kako bi se obezbedio uzgoj čiste hlorele tačno određenog soja.
Idealna lokacija za gajenje
Uzgajanje najkvalitetnijih mikroalgi na svetu zahteva tri važna faktora: izvor čiste vode, puno sunčeve svetlosti i svež čist vazduh. Sadržaj hranljivih sastojaka u hloreli zavisi mnogo od lokacije i sredine u kojoj raste. Superior hlorela dolazi direktno sa samog juga Tajvana, iz ekološki potpuno očuvanog predela gde ne postoji apsolutno nikakvo industrijsko zagađenje. Jezera za uzgoj ove Superior superhrane su okružena gustom prašumom, a pune se izvorskom vodom sa planina iz neposrednog okruženja. Naš proizvođač je jedini na svetu koji za uzgoj mikro algi koristi čistu, nezagađenu, ekološki zaštićenu planinsku izvorsku vodu. Prosečna temperatura u ovoj oblasti je 25 stepeni tokom cele godine, sa izuzetno velikim brojem sunčanih dana godišnje, što čini idealne uslove za uzgoj najkvalitetnije hlorele na svetu.
Zbog načina izgoja i idelane lokacije Superior hlorela je izuzetno bogata hlorofilom, vitaminom B12, antioksidansima, hlorela faktorom rasta, karotenima kao i drugim vitaminima i mineralima, što možete videti u analizama njenog nutritivnog sastavka u odeljku ‘analize i sertifikati’.
Dva puta veći efekat
Hlorela je jednoćelijska mikroalga. Njene hranljive materije se nalaze u ćelijskom zidu koji se sastoji od celuloze, koji ljudi mogu samo delimično da svare (oko 40%). Rane studije su otkrile da je potrebno razbiti ćelijski zid hlorele kako bi sadržaj ćelije bio pristupačan i svarljiv za ljude. Zato su razvijeni različiti procesi i metode razbijanja ćelijskog zida hlorele.
Konvencionalna tehnika trituracije koja se obično koristi na tržištu za razbijanje ćelijskog zida hlorele, uključuje proces mlevenja, ali u tom procesu dolazi do kontaminacije teškim metalima kao i do gubitka minerala i drugih hranljivih materija.
Proizvođač Superior hlorele je razvio sopstveni metod za razbijanje ćelijskog zida, za koji je dobio patent. Ova metoda putem određene razlike pritiska i temperature, omogućava 100% zadržavanje svih nutrijenata, uz povećanu apsorpciju do 80% – što je duplo više od onoga što prosečne metode postižu.
Preporuke za korišćenje
Hlorela u prahu može da se pije u količini od 3g do 10g dnevno. Najčešće ljudi uzimaju redovno 3g tj jednu kafenu kašićicu – srednje punu, mada za ozbiljnije detoks efekte se preporučuje 5-10g neko vreme. Promešajte hlorelu u pola čaše vode, i popite na eks. Možete iscediti i pola limuna u ovaj napitak. Jedan od najukusnijih načina je da blago zagrejte pirinčano biljno mleko, dodate punu kašičicu hlorele i zasladite stevijom, medom... Naravno, možete je dodati u bilo koji smuti ili sok koji je već deo vaše zdrave rutine.