Pistaći orasi nisu samo ukusni i zabavni za jelo, već su i super zdravi. Ova jestiva semena drveta Pistacia vera sadrže zdrave masti i dobar su izvor proteina, vlakana i antioksidanata. Štaviše, sadrže nekoliko esencijalnih hranljivih materija i mogu pomoći u gubitku težine i zdravlju srca i creva. Pistaći su veoma hranljivi, porcija od 30g (oko 50 pistaća) sadrži sledeće: 159kcal, 8g ugljenih hidrata, 3g vlakana, 6g proteina i 13g masti (od toga su 90% nezasićene masti). Bogati su kalijumom, potasijumom i vitaminom B6. Vitamin B6 je važan za nekoliko telesnih funkcija, uključujući regulaciju šećera u krvi i formiranje hemoglobina, molekula koji prenosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima. Pistacije su takođe bogate kalijumom, pri čemu jedna porcija sadrži više kalijuma od polovine velike banane. Pistacije sadrže više antioksidanata od većine drugih orašastih plodova i semenki. U stvari, samo orasi i pekani sadrže više. Antioksidansi su vitalni za vaše zdravlje. Oni sprečavaju oštećenje ćelija i igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od bolesti, kao što je rak. Zanimljivo je da su antioksidansi u pistaćima veoma dostupni u stomaku. Zbog toga je veća verovatnoća da će se apsorbovati tokom varenja. Pistacije su bogate vlaknima, a jedna porcija sadrži 3 grama. Vlakna se kreću kroz vaš probavni sistem uglavnom nesvarena, a neke vrste vlakana vare dobre bakterije u crevima, delujući kao prebiotici. Bakterije creva zatim fermentišu vlakna i pretvaraju ih u masne kiseline kratkog lanca, što može imati nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od razvoja digestivnih poremećaja, raka i srčanih bolesti. U pistaćima se može uživati na različite načine.To uključuje kao užinu, ukras za salatu ili preliv za picu, ili čak u pečenju, dodavanje prelepe zelene ili ljubičaste boje raznim desertima i jelima. Neki ukusni i zeleno obojeni deserti uključuju sladoled od pistacija ili kolač od sira. Osim toga, kao i drugi orašasti plodovi, mogu se koristiti za pravljenje pesta ili putera od orašastih plodova. Možete čak pokušati da ih pospete preko svoje omiljene ribe pečene u rerni, dodate ih u jutarnju granolu ili napravite sopstvenu koru za desert. Na kraju, pistaći se mogu uživati i sami kao zgodna, ukusna i zdrava užina.