Novosti
09.10.2022.

Za srce zdravi za creva pravi

Pistaći pomažu kod dijeta

Pistaći orasi nisu samo ukusni i zabavni za jelo, već su i super zdravi. Ova jestiva semena drveta Pistacia vera sadrže zdrave masti i dobar su izvor proteina, vlakana i antioksidanata. Štaviše, sadrže nekoliko esencijalnih hranljivih materija i mogu pomoći u gubitku težine i zdravlju srca i creva. Pistaći su veoma hranljivi, porcija od 30g (oko 50 pistaća) sadrži sledeće: 159kcal, 8g ugljenih hidrata, 3g vlakana, 6g proteina i 13g masti (od toga su 90% nezasićene masti). Bogati su kalijumom, potasijumom i vitaminom B6. Vitamin B6 je važan za nekoliko telesnih funkcija, uključujući regulaciju šećera u krvi i formiranje hemoglobina, molekula koji prenosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima. Pistacije su takođe bogate kalijumom, pri čemu jedna porcija sadrži više kalijuma od polovine velike banane. Pistacije sadrže više antioksidanata od većine drugih orašastih plodova i semenki. U stvari, samo orasi i pekani sadrže više. Antioksidansi su vitalni za vaše zdravlje. Oni sprečavaju oštećenje ćelija i igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od bolesti, kao što je rak. Zanimljivo je da su antioksidansi u pistaćima veoma dostupni u stomaku. Zbog toga je veća verovatnoća da će se apsorbovati tokom varenja. Pistacije su bogate vlaknima, a jedna porcija sadrži 3 grama. Vlakna se kreću kroz vaš probavni sistem uglavnom nesvarena, a neke vrste vlakana vare dobre bakterije u crevima, delujući kao prebiotici. Bakterije creva zatim fermentišu vlakna i pretvaraju ih u masne kiseline kratkog lanca, što može imati nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od razvoja digestivnih poremećaja, raka i srčanih bolesti. U pistaćima se može uživati na različite načine.To uključuje kao užinu, ukras za salatu ili preliv za picu, ili čak u pečenju, dodavanje prelepe zelene ili ljubičaste boje raznim desertima i jelima. Neki ukusni i zeleno obojeni deserti uključuju sladoled od pistacija ili kolač od sira. Osim toga, kao i drugi orašasti plodovi, mogu se koristiti za pravljenje pesta ili putera od orašastih plodova. Možete čak pokušati da ih pospete preko svoje omiljene ribe pečene u rerni, dodate ih u jutarnju granolu ili napravite sopstvenu koru za desert. Na kraju, pistaći se mogu uživati i sami kao zgodna, ukusna i zdrava užina.

Slični članci

30.
Mar.
2025.
Novosti
Ultra čisto, visoko koncentrovano, sveže riblje ulje sitnih inćuna iz južnog Pacifika.
30.
Mar.
2025.
Novosti
Koriste se dve vrste organskih oblika magnezijuma (glukonat i taurinat) koji su fokusirani na postizanje najbolje moguće apsorpcije.
23.
Mar.
2025.
Novosti
Kombuha je fermentisani napitak dobijen procesom simbiotske fermentacije crnog ili zelenog čaja uz pomoć SCOBY kulture (Simbiotic Culture of Bacteria and Yea...