Brašno se proizvodi od semenki crvenog grožđa i može da se konzumira kao lek ili da se uključi kao sastojak u kozmetičke proizvode. Njegovi terapeutski kvaliteti su dobro proučeni. U semenu grožđa je sadržan proantocianidin.
Ovo je moćan antioksidans sa jakim protivupalnim dejstvom i antialergijskim svojstvima. Antioksidans se uspešno bori sa slobodnim radikalima, odgovornim za starenje organizma. Smanjuje nivoe lošeg holesterola, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, štiti od skleroze i pomaže nervnom sistemu i imunitetu.
U brašnu od semenki grožđa veoma jako su koncentrisani flavonoidi i linolinska kiselina, kao i vitamini E i C. Sve ovo svrstava proizvod među zdrave i on se koristi u mnogim pravcima.
Brašno od grožđa ulazi u dijete sa kalcijumom za poboljšavanje jačine kostiju. Ono utiče kako na čvrstoću, tako i na strukturu kostiju i veoma je korisno kod slabosti prouzrokovane nedostatkom kalcijuma. Magnezijum i gvožđe su takođe sadržani u njemu u dobrom odnosu. Proantocianidini u prahu od semenki grožđa sprečavaju rak.
Sadržaj antioksidanasa u brašnu, dobijenom od semenki grožđa, štiti krvne sudove od povreda koje dovode do povećanog krvnog pritiska, a odatle dolazi i njegovo blagodatno dejstvo na srce.
Brašno od semenki grožđa povećava kognitivne sposobnosti. Ono je dobar izbor i u borbi protiv opadanja kose, kod lečenja propadanja zuba, za poboljšanje kontrole šećera u krvi i mnogo drugih.
Preporučujuća doza za konzumaciju je od 100 do 300 miligrama dnevno. Može da se doda u hranu, da se razredi sa vodom ili drugim napitkom, ili da se koristi kao sastojak zajedno sa drugim proizvodima.
U kozmetici nalazi primenu kod proizvodnje seruma za lice ili krema i losiona za telo, budući da ima efekat koji zateže.