Avokado ulje se dobija hladnim ceđenjem pulpe (koja se prethodno suši). Ima mali nivo kiselosti i oksidacionih produkata pri čemu zadržava visoku koncentaciju vitamina E.
Hemijski sastav je sličan maslinovom ulju. Veoma je bogato mononezasićenim masnim kiselinama (82%) za koje se i vezuju glavne terapeutske osobine. Obiluje omega-3, omega-6 masnim kiselinama, oleinskom i palmitinskom kiselinom, a u poređenju sa ostalim voćem ima najveću koncentraciju vitamina E.
Prednosti
Utiče na nivo holesterola u krvi i štiti kardiovaskularni sistem.
Sadrži veliku količinu oleinske kiseline koja inhibira apsorpciju holesterola i triglicerida i sprečava transport loših masnoća kroz krvotok. Zaustavlja se proces ateroskleroze i formiranje plaka. Snižava LDL i trigliceride, povećava HDL (više od svih biljnih ulja).
Poboljšava stanje krvnih sudova jer sadrži omega 3, 6, 9 masne kiseline + vitamin E + Kalijum
Ima visok sadržaj rastvorljivih vlakana poboljšava stanje sistema za varenje
Antiseptik za usnu duplju – sprečava bujanje bakterija, loš zadah i propadanje zuba.
Visok nivo vitamina E, D, A – smanjuje rizik od visokog pritiska, kardiovaskularnih bolesti
Preporučena dnevna doza – 2 supene kašike