Gi puter je poreklom iz Indije i Pakistana gde se koristi godinama u ishrani a priprema se na jednostavan način. Najkvalitetniji puter se iseče na kockice i stavi u posudu koja se na tihoj vatri zagreva. Kada se maslac otopi potrebno je da još neko vreme krčka kako bi se oslobodio od mlečnih nečistoća. Kuvanjem na umerenoj temperaturi maslac izbacuje na površinu penu koju je potrebno odstraniti. Kada ostane samo čist maslac, skida se sa vatre i cedi kroz gazu
Ovakvim procesom se izbacuju nečistoće poput mlečnog šećera – laktoze, zasićenih masnih kiselina, nekorisnih proteina, vode i drugih komponenti koje se po prirodi nalaze u mleku.
Koristi se za kuvanje i prženje ali i kao namaz na hleb, za pripremu kolača i peciva, za masažu, kao oblog i kao melem za lečenje različitih kožnih oboljenja.
Veliki uticaj ima na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, najviše želuca i creva. Koristi se za suzbijanje pojačanog lučenja želudačne kiseline pa na taj način sprečava pojavu čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Poboljšava probavu i ubrzava metabolizam. Utiče na pamećenje i koncentraciju. Služi za čišćenje i detoksikaciju organizma jer poboljšava I pokreće čitav imuni sistem. Koristi se za lečenje različitih kožnih promena pa se može nanositi na opekotine i upalne procese na koži različite etiologije.
Čuvati na temperaturi do +24 stepena C. Na sobnoj temperaturi može preći u tečno stanje.