Novosti
11.06.2023.

Mediteranska harisa pasta

Pasta koju koriste najdugovečniji ljudi

Harisa pasta je tradicionalan proizvod iz južne mediteranske kuhinje. Napravljena je od fino mlevenih paprika i luka, koje se kombinuju sa uljem i drugim začinima kako bi se stvorio jedinstven začinjeni ukus. Vrlo je versitalna i može se koristiti kao začin za brojna jela, uključjući povrće, meso, ribu i špagete. Pasta se može koristiti u suvoj ili tečnoj formi, a njena jačina može se prilagoditi u skladu sa željama korisnika. Ona je idealna za one koji vole jake, začinjene ukuse. Tradicionalno se koristi u kebabima, čorbama, supama, gulašima, salatama…

Harisa pasta je izvor nekih nutritivnih sastojaka kao što su vitamin C (u paprici), koji pomaže u jačanju imunog sistema. Luk koji se koristi u harisi takođe je veoma zdrav zbog izvora alicina, sastojka koji ima antibaterijska i antivirusna svojstva, što može pomoći pri prevenciji nekih bolesti. Međutim, harisa pasta može sadržati visoke nivoe soli i ulja, zato se preporučuje da se koristi umereno kako bi se izbegao prekomerni unos soli i nezdravih masti u organizam. Ukupna kalorijska vrednost ove namirnice može varirati, zato se preporučuje da se pažljivo prati količina korišćene paste kao bi se održao zdrav i izbalansiran obrok.

Makronutrijenti harisa paste mogu da variraj u zavinosti od sastojaka koji se koriste u njegovoj proizvodnji. Međutim, prosečno, 100g harisa paste sadrži: 10-15g ugljenih hidrata; 10-15g masti i oko 2-3 grama proteina.

Slični članci

05.
Jan.
2025.
Novosti
Zamislite piće koje ne samo da osvežava, već i jača vašu izdržljivost, smanjuje osećaj umora i poboljšava fokus – sve zahvaljujući prirod...
05.
Jan.
2025.
Novosti
Smatra se celovitom hranom jer se dobija isključivo od nektara kokosovog drveta, laganim zagrevanjem i mehaničkom filtracijom, bez oduzimanja ili dodavanja b...
21.
Dec.
2024.
Novosti