Osim što je cenom povoljniji od smrznutog graška, prednosti suvog su:
- Visok nivo proteina - oko 22%
- Visok nivo vlakana - oko 25%
- 60% složenih ugljenih hidrata, koji se sporije apsorbuju i daju duži osećaj sitosti
- Sadrži malo nezasićenih masti (odlično za regulisanje holesterola)
- Izvor je vitamina C, K i B kompleksa kao i minerala poput gvožđa, magnezijuma, kalijuma, bakra i dobar je izvor folne kiselina
- Poboljšava rad creva i odličan je za varenje
- Ne nadima stomak
- Rok upotrebe suvog graška može biti i godinu dana, ako se čuva u na tamnom i suvom mestu
Može se spremiti i kao:
- Glavno jelo
- Dodatak salatama
- Namaz (slično humusu)
- Predjelo
Ostalo bitno:
Ne mora da se potapa preko noći i kuva se maks 45 minuta, kao i smrznuti grašak.
Kultura korišćenja suvog graška u Kini, Rusiji i Indiji je rasprostranjena i zbog svojih zdravstvenih prednosti, smatra se jednom od ključnih namirnica u ishrani.