Nori alge se sastoje od 1/3 proteina, 1/3 jestivih vlakana, sadrži dosta joda, karotena, vitamina A, B, C, kalcijuma i gvožđa. Ove alge koriste se za pripremanje sušija, ali se mogu iscepkati na listiće i dodavati jelima, salatama i supama.
Nori spadaju u crvene alge porfira (Porphyra), različite su vrste jestivih morskih algi. Dobijaju se sušenjem, a proces liči na proizvodnju papira. Japan, Koreja i Kina trenutno su najveći proizvođači.
Nori se ranije pripremao u vidu kaše, a tek kasnije, u Edo periodu, stvoren je nori u obliku tankih listova.
Imaju blag riblji ukus. Preporučuju se za osteoporozu i popravljanje vida. Odlične su za imunitet i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, jer sadrže visok nivo magnezijuma, dok omega tri i šest masne kiseline snižavaju nivo lošeg holesterola i regulišu nivo šećera u krvi.