Eritritol je poliol ili šećerni alkohol prirodnog porekla. Otkrio ga je britanski hemičar Dzon Stenhaus 1848. godine. Ime eritritola možda zvuči hemijski, ali je potpuno prirodna zamena za šećer. Ne sadrži ni alkohol ni šećer. Eritritol je iz prirode izolovana zamena za šećer koja je po izgledu i ukusu vrlo slična šećeru (30% manje sladak od šećera). Nalazi se u raznim namirnicama kao što su kruške, lubenice, kukuruz, gljive i grožđe. Takođe, nalazi se i u nekim fermentisanim jelima i pićima poput piva, sira, sakea, sojinog sosa i vina. Na industrijkom nivou se proizvodi iz glukoze fermentacijom pomoću kvasca (Moniliella pollinis). Dobra je alternativa za šećer jer ne dodaje kalorijsku vrednost hrani. Nema nikakvih laksativnih efekata, što ga čini bitno različitim u odnosu na druge zaslađivače. Naime, u telu se većina eritritola apsorbuje u krvotok u tankom crevu. Veći deo unetog eritritola (do 90 odsto) izlučuje se nepromenjen kroz urin u roku od 24 sata. Svega 10 odsto unetog eritritola odlazi u debelo crevo, a odatle se izmetom izbacuje. Termostabilan je, odnosno ne gubi slatkoću ni do 160°C, što znači da je pogodan za pripremu raznih poslastica.
U prehrambenoj industriji koristi se decenijama za zaslađivanje bombona, čokolada, žvaka, pekmeza, voćnih jogurta, šejkova i raznih pića.
Sastav
100% organski eritritol Nutritivne vrednosti na 100g
Energetska vrednost: 0 kcal / 0 kJ
Proteini: 0g
Ukupne masti: 0g
– zasićene masti: 0g
Ugljeni hidrati: min. 99,5g
– od kojih šećeri: 0g
– od kojih polioli: 99,5g So: 0g
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja neophodno je posavetovati se sa svojim lekarom.