Novosti
15.09.2024.

Kurkuma u borbi protiv upala

Inflamacija, šta je to?

Kurkuma – za šta je dobra?

Ljudi sve više žele da se vrate prirodnim načinima borbe protiv virusa i prehlada. Ukoliko ste jedni od njih, sigurno ste istraživali na koji način prirodnim putem možete da se rešite ili preventivno delujete na uporan suvi kašalj, prehlade, grip i generalno poboljšate svoj imunitet, kako tokom zime, ali i čitave godine.

Verujemo da ste već sigurno dobili preporuku kako bi trebalo probati kurkumu u ove svrhe.Mnogi upalni procesi se smatraju uzročnicima hroničnih bolesti. Jer ona može da osnaži i podrži organizam koji pravilno reaguje na stresne faktore iz svakodnevnog okruženja.

Vekovima se intenzivno koristi u ajurvedi, Siddha medicini i tradicionalnoj kineskoj medicini zbog antioksidantnih, anelgetetskih, antiinflamatornih, antiseptičkih i antikancerogenih svojstava.

Šta leči i zašto je dobra za zdravlje?

Koristi se kao medicinska biljka, za inflamaciju, povrede kože i tumore. Ima mnoge bioaktivne supstance, a najkarakterističnija je kurkumin, koji se bori protiv inflamacije u organizmu na molekularnom nivou. Zapravo, istraživanja pokazuju da ovaj sastojak može biti moćan u smanjivanju inflamacija u organizmu jednako kao neki dobro poznati medikamenti, samo bez neželjenih efekata.

Inflamacija je način na koji se organizam bori protiv raznih patogena i drugih štetnih materija u organizmu, te predstavlja neopodan prirodni mehanizam odbrane našeg tela.

Međutim, poslednjih decenija ljudsko društvo živi na način koji uzrokuje konstantan (neprekidan) nivo određenog nivoa inflamacije u telu. Neki od uzročnika ove pojave su stres, fizička neaktivnost, toksini u vodi, hrani i vazduhu.

Naučnici sada veruju da takav, nizak, ali hroničan nivo inflamacije igra ogromnu ulogu u skoro svakoj hroničnoj bolesti – srčane bolesti, Alchajmer, metabolički sindrom i različita degenerativna stanja. Upravo zato se danas toliko traže proizvodi koji će eksterno pomoći organizmu da se izbori sa problemom inflamacije.

Pored ovoga, kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa na planeti, ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem, šećer i holesterol u krvi, može pomoći sa depresijom i sistematski jača imuni sistem, zbog čega se i proizvodi kao superhrana.

Jedna studija je pokazala da kurkumin efektno smanjuje upalu mišića i ubrzava njihov oporavak nakon različitih vežbi snage. Dodatno, bilo je nekoliko studija koje su pokazale da ovaj začin kod žena može olakšati bolove vezane za menstrualni ciklus. Pozitivan uticaj na inflamatorne procese u telu koji kurkumin ispoljava verovatno je odgovoran i za rezultate par studija koje su pokazale njegovo blagotvorno dejtvo na migrene. Takođe je primećeno da kurkumin štiti jetru, pankreas, nervni sistem, kao i strukturu testisa i nivoa testosterona od toksičnih efekata konzumiranja alkohola.

Sačuvano u omiljne
Ima antioksidativna, antimikrobna, antiinflamatorna svojstva i svojstva koja podržavaju...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.275,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Superfood 1111111112032
Još jedan začin-superhrana koja je bogata gvožđem, manganom, kalijumom, magnezijumom, v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
432,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kolagen 8426594103569
Dodatak ishrani na bazi hidrolizata prirodnog, lako digestibilnog proteina kolagena sa mag...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.536,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Još jedan začin-superhrana koja je bogata gvožđem, manganom, kalijumom, magnezijumom, v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
600,00 RSD

Slični članci

07.
Sep.
2024.
Novosti
Posebna sorta koja sadrži 5-6% bioaktivnog kurkumina, što je čak 3,5 puta više od prosečnih kurkuma Direktno sa plantaža sa juga Indije, gar...