Novosti
15.09.2024.

U čemu je superiornost moringe?

Antioksidansi i drugi benefiti

U čemu je tajna Moringe?

Poslednjih godina, listovi MO (Moringe Oleifere) su intenzivno proučavani zbog svog ogromnog potencijala kao izvora funkcionalne hrane sa terapeutskim vrednostima. Literatura pokazuje da Moringa lekovita biljka sadrži sve neophodne makro i mikronutrijente, kao i mnoštvo bioaktivnih jedinjenja (terpenoide, polifenole, flavonoide, glukozinolate, alkaloide, glikozide i karotenoide). Naučne studije ilustruju da Moringa oleifera i njeni bioaktivni sastojci mogu igrati vitalnu ulogu u prevenciji nekoliko hroničnih i degenerativnih bolesti povezanih sa oksidacionim stresom.

In vitro i in vivo studije su potvrdile njene različite biološke aktivnosti kao što su antioksidantna, antiinflamatorna, antidijabetička, antikancerogena, kardioprotektivna, hipoholesterolemična, hepatoprotektivna i antiastmatična svojstva. Pored toga, deluje da listovi moringe mogu biti korisni kao pomoć lečenju neuro-disfunkcionalnih bolesti kao što su Alchajmerova bolest, epilepsija i ishemijski moždani udar.

Moringa oleifera biljka je jedna od ključnih lekovitih biljaka koje su zabeležili drevni ajurvedski autori (Sushruta i Vagbhata) čiji se svi delovi (od korena do listova) koriste kao hrana, kao lek i kao prevencija od raznih bolesti. U ‘Bhava Prakash’ (udžbenik ajurvede iz 16. veka), prvom delu, čiji su autori Bhav Mishra i Rajnigantu, Moringa se naziva ‘sigru’, ili „kreće se kao strela“, jer brzo prodire u tkiva i ima snažnu sposobnost apsorpcije i detoksikacije.  U ajurvedi neke od karakterisika moringe su:

  • Sredstvo za čišćenje jetre (jakrit sodhana)
  • Pročišćava krv (rakta sodhaka)
  • Poboljšava slezinu (pliha)
  • Uklanja parazite (krmi), i kisele toksine iz krvi (amavishagni)
  • Uklanja tumor (gulma)
  • Jača srce (hridiju), poboljšava metabolizam masti i mršavljenje (Medovishahara) i reguliše holesterol.

Biljka sa najviše antioksidansa

Antioksidanti u organizmu imaju jako važnu ulogu držanja nivoa slobodnih radikala pod kotrolom. Previše slobodnih radikala u telu dovodi do oksidativnog stresa, koji je povezan sa rizikom od kancera, dijabetesom, drugim hroničnim bolestima, kao i sa ubrzanim starenjem.

Zbog velikog broja stresnih fakora kojima je naš organizam izložen u današnje vreme, kod većine ljudi je potreban pojačan unos antioksidanata, jer je povećan i broj slobodnih radikala u organizmu.

Listovi kvalitetne moringe sadrže okvirno oko 46 antioksidanata. Kvercetin, kempferol, askorbinska kiselina, karoten, izotiocijanati, polifenoli, zeatin i rutin su jako moćni antioksidansi koji se nalaze u listovima Moringe oleifera.

Ovi antioksidanti igraju ključnu ulogu u starenju organizma kao i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Vitamini C i E, kojima je moringa bogata, takođe u telu imaju ulogu antioksidanata.

Naučno je dokazano da sintetički antioksidanti, kao i antioksidanti koji se uzimaju izolovani kao suplementi, imaju daleko manje efekta, a nekad i kontra efekte, u pređenju sa unosom celovitih biljaka kao što su listovi moringe koji su prirodno bogati antioksidantima. Kombinacija ovih molekula i svih viamina i minerala koje moringa sdrži, je čini jako popularnom u svetu zbog njenog efeka na slobodne radikale u organizmu.

Naučni radovi su potvrdili snažnu antioksidativnu aktivnost listova moringe protiv slobodnih radikala, i sposobnost da sprečava oksidativna oštećenja glavnih biomolekula i pruža značajnu zaštitu od oksidativnog oštećenja u organizmu.

Jedna studija na ženama pokazala je da uzimanje 1,5 kašičice (7 grama) praha lista moringe svaki dan tokom tri meseca značajno povećava nivo antioksidansa u krvi, dok smanjuje marker oksidativnog stresa, odnosno malondialdehid.

Komparativna studija je pokazala da ekstrakt zrelih listova moringe pokazuje bolje vrednosti od sintetičkih antioksidanata.

Sačuvano u omiljne
Superfood 1111111112036
MORINGA je izvor većine esencijalnih aminokiselina, vitamina i proteina koji u ljudsk...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
513,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Superfood 1111111111695
MORINGA je izvor većine esencijalnih aminokiselina, vitamina i proteina koji u ljudsk...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
895,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Prirodna kozmetika 8606107342474
Blagodeti ovog sapuna su: - stimuliše regeneraciju ćelija i obnavlja kožu - poboljšava ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
350,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Eterična ulja 8606107342092
Isceljuje, neguje, hidrira kosu, nokte i kožu. Može pomoći i kod manjka energije, nesan...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.166,00 RSD

Slični članci

15.
Sep.
2024.
Novosti
Vekovima se intenzivno koristi u ajurvedi, Siddha medicini i tradicionalnoj kineskoj medicini zbog antioksidantnih, anelgetetskih, antiinflamatorni...
07.
Sep.
2024.
Novosti
Posebna sorta koja sadrži 5-6% bioaktivnog kurkumina, što je čak 3,5 puta više od prosečnih kurkuma Direktno sa plantaža sa juga Indije, gar...
07.
Sep.
2024.
Novosti
Poznata kao  “čudotvorno drvo”, ili “drvo života“, zbog svojih neverovatnih nutritivnih svojstva, biljka moringa se koristi...