Novosti
22.09.2024.

Priroda je dala lek za dijabetes

Moringa čisti krv do daske

Kako i zašto je Moringa superiorna kada su u pitanju šećer i dijabetes, pročitajte u nastavku.

Listovi moringe imaju veoma obećavajuć pozitivan uticaj na regulaciju šećera u krvi i kod blažih poremećaja i kod dijabetičara. Čak uporediv sa nekim lekovima.

Sve studije na životinjama prijavile su značajno smanjenje glikemije ili testova tolerancije na glukozu.

Svi modeli na životinjama sa dijabetesom pokazali su značajno smanjenje glikemije kod dijabetičkih životinja tretiranih moringom u poređenju sa kontrolnom grupom. Čini se da su dokazi o akutnim anti-hiperglikemijskim efektima moringe u animalnim modelima sa dijabetesom dosta čvrsti i merodavni, ali je naravno potrebno uraditi više dugoročnih studija.

Urađeno je i nekoliko kliničkih studija na ljudima sa vrlo pozitivnim rezultatima.

Definitivno postoji dovoljno pokazatelja da kvalitetna moringa u prahu može da pomogne u regulaciji šećera u krvi, uz poboljšanje drugih važnih parametara vezanih za ova stanja. Kako kod osoba koje imaju blaže oblike povišenog šećera, tako i kod dijabetičara.

Analizirajući studije navedene ispod, može se zaključiti da je možda zarad boljeg efekte potrebno uzimati dve doze dnevno morigne, tj bar 10g, podeljeno na dva dela dana.

Rezultati studija na životinjama

U jednoj animalnoj studiji pokazalo se da ekstrakt njenog lista inhibira aktivnost α-glukozidaze, α-amilaze pankreasa i crevne saharoze, doprinoseći anti-hiperglikemijskim svojstvima. Ovi inhibitorni efekti su mogući zahvaljujući fenolima, flavonoidima i taninima prisutnim u ovoj biljci. Odlaganje varenja ugljenih hidrata, uzrokovano inhibicijom ovih enzima, dovodi do smanjenja postprandijalne hiperglikemije i hemoglobina A1C (HbA1C). Ovi inhibitorni efekti su posledica flavonoida iz Moringe oleifera, uključujući kvercetin i kempferol. Pored toga, ova jedinjenja su proučavana u pogledu zaštitnih i regenerativnih svojstava na beta-ćelijama pankreasa, i pokazano je da povećavaju proizvodnju i oslobađanje insulina.

Druga studija je pokazala značajno smanjenje glikemije uz pomoć ekstrakta lista moringe 60 i 120 minuta nakon primene glukoze, kao i smanjenje glikemije u kontrolnoj grupi i normalizaciju glikemije kod životinja sa slabim, blagim i teškim dijabetesom.

Slična animalna studija sa STZ-indukovanim dijabetesom pokazala je bolje dejstvo ekstarkta moringa lista u poređenju sa hipoglikemijskim lekom glibenklamidom (mada u voj studiji nije bilo promene u nivoima insulina).

U daljim studijama na životinjama pokazana su značajna smanjenja glikemije, zajedno sa poboljšanjem metabolizma masti, regeneracijom beta ćelija hepatocita i pankreasa, značajnim smanjenjem glikemije uz značajno povećanje nivoa insulina u poređenju sa kontrolnom grupom.

Rezultati studija na ljudima

Studija sprovedena na ženama u postmenopauzi bez dijabetesa, pokazala je da dnevna konzumacija 7g praha lista MO tokom tri meseca značajno smanjuje nivo glukoze u krvi posle gladovanja i povećava vrednosti hemoglobina.

Studija sprovedena na muškim i ženskim zdravim dobrovoljcima koji su uzimali različite doze praha lista moringe (1g, 2g i 4g), nije pokazala značajno smanjenje glukoze u plazmi posle gladovanja, ali je pokazala značajno povećanje nivoa insulina u krvi. Najveće povećanje insulina je pronađeno kada su ispitanici uzimali 4g moringe u prahu.

Konačno, nedavna studija sprovedena na ljudima sa dijabetesom tipa 2 i na zdravim dobrovoljcima, pokazala je značajno smanjenje glikemije i aktivnosti α-amilaze nakon uzimanja moringe. Učesnicima je obezbeđen obrok dopunjen sa 20 g praha moringe u prahu, a glikemija je određena nakon obroka na 30, 60, 90, 120, 150 i 180 minuta. Nisu primećene značajne razlike u glikemiji kod zdravih subjekata, dok je značajno smanjenje glikemije primećeno 90, 120 i 150 minuta kod osoba sa dijabetesom.

Druga mala studija na šest osoba sa dijabetesom otkrila je da dodavanje 50 grama listova moringe u obrok smanjuje porast šećera u krvi za 21%. Međutim ove količine su daleko veće od preporučenih u zapadnom svetu.

Sačuvano u omiljne
Efikasan spoj biljaka, tj. njihovih posebnih svojstava koja su se pokazala kao funkcion...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23.550,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Superfood 1111111112036
MORINGA je izvor većine esencijalnih aminokiselina, vitamina i proteina koji u ljudsk...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
513,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Efikasan spoj biljaka, tj. njihovih posebnih svojstava koja su se pokazala kao funkcion...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Superfood 1111111111695
MORINGA je izvor većine esencijalnih aminokiselina, vitamina i proteina koji u ljudsk...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
895,00 RSD

Slični članci

07.
Sep.
2024.
Novosti
Poznata kao  “čudotvorno drvo”, ili “drvo života“, zbog svojih neverovatnih nutritivnih svojstva, biljka moringa se koristi...