Novosti
29.09.2024.

Superiorna kurkuma je super

Pomaže oko problema sa jetrom i dijabetesom

Kurkuma za jetru

Jetra je najveća žlezda u telu i igra jednu od najbitnijih uloga u metabolisanju ughljenih hidrata i lipida, ali se brine i za metaboličke procese svih štethih materija potput medikamenata, toksina, alkohola, cigareta – odnosno svih stvari koje štetno utiču na rad i zdravlje jetre, koja ukoliko ne funkcioniše kako treba, dovodi do posledica funkcionisanja i drugih delova tela.

Čišćenje jetre podrazumeva upravo uklanjanje svih toksina iz krvi i metabolizaciju navedenih hranljivih svojstava, da bi ljudsko telo dobilo sve što mu je potrebno. Ovo je razlog što je zdrava jetra veoma važna za celokupno zdravlje organizma. 

Mnoga ispitivanja su pokazala da je upravo kurkuma odlična za jetru.

Kurkuma za dijabetes – terapijsko sredstvo

Kurkumin je privukao naučnu pažnju kao potencijalno terapijsko sredstvo za dijabetes i za poboljšanje dugoročnih komplikacija koje nastaju kao posledica dijabetesa. Pre svega zato što je u animalnim modelima pokazano efikasno smanjenje nivoa glukoze u krvi i holesterola u krvi. Skorija istraživanja su potvrdila važnu ulogu „tradicionalnog“ kurkumina u prevenciji i lečenju dijabetesa i poremećaja vezanih za dijabetes.

Ovaj sastojak može povoljno uticati na insulinsku rezistenciju, hiperglikemiju i hiperlipidemiju jer je u stanju da ublaži inflamatorne reakcije koje nastaju tokom dijabetesa i metaboličkog sindroma. Uzimanje kurkume (tumerica) tokom devet meseci u predijabetičkoj populaciji pokazalo je potencijal da se očuva funkcija pankreasa i poboljša insulinska osetljivost i adiponektin (protein koji učestvuje u regulaciji nivoa glukoze) u odnosu na kontrolnu grupu. U ovoj studiji je bio u stanju da spreči bilo kakvu pojavu dijabetesa tokom vremenskog perioda studije (dok je 16.4% učesnika kontrolne grupe dobilo dijabetes).

Kurkuma za visok pritisak – uticaj na zdravlje srca

Verovatno nauticajniji efekat kurkumina po pitanju srčanih oboljenja predstavlja poboljšanje funkcije endotela – sloja ćelija koji oblaže unutrašnjost krvnih sudova.  Dobro je poznato da je endotelna disfunkcija glavni pokretač srčanih oboljenja koji uključuje nesposobnost endotela da reguliše krvni pritisak, zgrušavanje krvi i razne druge faktore. Nekoliko studija sugeriše da kurkumin dovodi do poboljšanja endotelne funkcije. Jedna studija je pokazala da je efikasan jednako kao i fizička aktivnost, dok je druga studija druga pokazala da deluje podjednako dobro kao i Atorvastatin.

Osim toga, kurkumin smanjuje upale i oksidaciju, koje igraju ulogu i kod srčanih oboljenja. Rađena su i pojedinačna istrživanja sa pozitivnim ishodima vezanim za zaštitu od srčane hipertrofije i tromboze.

Kurkuma za imunitet – benefit za imuni sistem

Dosta studija je pokazalo da ovaj začin i njegov glavni sastojak mogu biti obećavajući imunostimulant. Efekat se ispoljava kroz različita dejstva u organizmu na molekularnom nivou. Jedna od najčešćih preporuka za prirodno lečenje protiv gripova, virusa i prehlada je upravo unos kurkume, što i ima smisla, uzevši u obzir njena antibakterijska, antiinflamatorna, antivirusna i antifugalna svojstva.

Ovaj efekat se postiže uzimanjem celovite kurkume u prahu, jer se  njena antivirusna svojstva pripisuju i drugim komponentama koje je čine, ne samo kurkuminu. Eterična ulja kurkume su efikasna protiv poremećaja disajnih puteva. Isparljivo ulje je aktivno u uklanjanju šlajma, ublažavanju kašlja i kontroli astme. Što se tiče kliničkih studija, davanje kurkumina pokazalo je potencijalno pozitivne efekte u lečenju hroničnih i autoimunih bolesti, izazvanih poremećenim odgovorom imunog sistema u organizmu, kao i ublažavanju njihovih posledica.

Kurkuma za kožu i zarastanje rana

Kurkuma je možda i prva biljka poznata kao korišćena u kozmetičke svrhe, jer su je od davnina žene nanosile na kožu. Veruje se da smanjuje rast dlačica na licu, da smanjunje akne i poboljšava ten. Mnoge žene u Tamil Nadu (oblast juga Indije) i dalje svakodnevno nanose kurkumu na lice pre kupki.

Danas se često koristi u vidu maski za lice koje čine da koža ima bolju teksturu, pomažu kod upalnih stanja, poput akni, suve kože, psorijaze i ekcema, čine da telo ima ujednačen ton i smanjuju pigmentaciju.

U jednoj studiji, ljudima sa psorijazom na temenu glave je davana kurkuma 9 nedelja i rezultati su pokazali da je u poređenju sa placebom, značajno smanjila eritem, iritaciju, crvenilo i ljuštenje. Ona se primenjuje i spoljno, nanošenjem na sveže rane i modrice i kao i za ubode insekata. Pasta od kurkume se tradicionalno koristi za ublažavanje krasti nekih vrsta boginja.

Kurkuminoidi imaju potencijal u kozmetici kao antioksidans, antiinflamatorna i sredstva sa kojima se koža posvetljuje. Pokazano je da kurkumin gel poboljšava izgled fotooštećene kože kod stanja kao što su pigmentne promene, solarne elastoze, solarni lentigini i slično, kada se nanose produžen period (šest meseci). Takođe nanošenje kurkume može promovisati zarastanje i sprečiti ožiljke kod akutnih povreda, poput opekotina. Zbog svega navedenog, može se reći da je kurkuma za kožu izuzetno korisna i blagotvorna.

Sačuvano u omiljne
Superfood 1111111112032
Još jedan začin-superhrana koja je bogata gvožđem, manganom, kalijumom, magnezijumom, v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
432,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kolagen 8426594103569
Dodatak ishrani na bazi hidrolizata prirodnog, lako digestibilnog proteina kolagena sa mag...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.536,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Još jedan začin-superhrana koja je bogata gvožđem, manganom, kalijumom, magnezijumom, v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
600,00 RSD

Slični članci

13.
Oct.
2024.
Novosti
Vitamin E se rastvara u mastima i neizostavan je dodatak u nezi kože, noktiju i kose. Ima antioksidativni efekat i štiti ćelije od oštećen...
13.
Oct.
2024.
Novosti
Etarsko ulje Damiane poznato je po svojim afrodizijačkim svojstvima. Takođe je dobro za teskobu, stres, depresiju, balansiranje hormona i digestivni sistem.
22.
Sep.
2024.
Novosti
Studija sprovedena na ženama u postmenopauzi bez dijabetesa, pokazala je da dnevna konzumacija 7g praha lista MO tokom tri meseca značajno smanjuje nivo gluk...