Novosti
19.01.2025.

Pravo iz grožđa u srce

Resveratol čisti krvne sudove i opušta

RESVERATROL je polifenol, tačnije fitoaleksin Stvaraju ga biljke kao zaštitu od infekcije patogenim mikroorganizmima, npr. gljivicama.

Najbolji izvor resveratrola je grožđe iz kog se dobija vino – Vitis vinifera, vrste Labruska i Muskatin. Resveratrola ima u vinu, korenu, semenju i stabljikama, ali se najveća koncentracija resveratrola nalazi u ljusci ploda grožđa: 50-100 µg/g. Sadržaj resveratrola u crnom vinu je mnogo veći nego u belom, jer se u proizvodnji crnog vina koriste i ljuske i seme, dok se za belo vino koristi isključivo sok dobijen iz pulpe kojoj je prethodno uklonjena ljuska.

Polifenoli u ljusci i semenu grožđa

Ljuska i seme, pored resveratrola, sadrže i brojne polifenole, uključujući proantocijanidine, kvercetin, katehine i galokatehine. Sadržaj resveratrola u vinu zavisi od vrste grožđa i dužine vremena tokom kog je ljuska prisutna u procesu fermentacije. Najveća količina resveratrola se nalazi u sortama Pinot Noir i Cabernet Sauvignon, koje rastu u hladnoj, vlažnoj klimi (Bordo i Kanada), gde su gljivične infekcije češće, pa se resveratrol stvara kao odgovor na njih.

Ostali izvori resveratrola

Nefermentisani sok od grožđa ne sadrži značajnije količine resveratrola. Manje količine resveratrola su nađene u dudinjama, kikirikiju, eukaliptusu, ljiljanu i omorici. U značajnim količinama ga ima u osušenom korenu i stabljici biljke Polygonium cuspidatum.

Pozitivni efekti resveratrola

Znanja o pozitivnim efektima resveratrola potiču od prepoznavanja pozitivnih efekata crnog vina na kardiovaskularni sistem, kao što su antioksidativno dejstvo, inhibicija sinteze holesterola, inhibicija ateroskleroze, inhibicija oksidacije LDL, zaštita i održavanje endotelnog tkiva, supresija agregacije trombocita, promocija vazodilatacije, odbrana od oštećenja izazvanih ishemičnom reperfuzijom, i estrogeno delovanje. Takođe, moguće je i antikancersko delovanje, inhibicija aktivacije kancerogenih supstanci i supresija razvoja tumora.

Istraživanja resveratrola

U in vitro studijama je pokazano zaštitno delovanje od malignih bolesti, različitim mehanizmima, kao što su inhibicija aktivacije karcinogena, supresija inicijacije tumora inhibicijom COX-1, inhibicija signalne kaskade između ćelija, i uticaj na apoptozu. Resveratrol može i da smanji proliferaciju ćelija u humanom retinalnom epitelu, što znači da ima sposobnost da uspori razvoj staračke makularne degeneracije oka.

Dodatak ishrani koji sadrži 250mg resveratrola čistoće 99,8%. Zbog svoje antioksidativne aktivnosti, resveratrol doprinosi zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Doprinosi kardiovaskularnom zdravlju.

PAKOVANJE 60kapsula/30g – Jedno pakovanje je dovoljno za dva meseca upotrebe.

Preporučena dnevna doza je jedna kapsula dnevno.

Sačuvano u omiljne
Brzo pretvara u NAD+, koji je odgovoran za starenje. NAD+ održava preko 400 metabolički...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.125,00 RSD
Sačuvano u omiljne
99,8% čisti polifenol iz semenke grožđa. Da srce radi tika taka, tika taka.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.625,00 RSD

Slični članci

19.
Jan.
2025.
Novosti
NMN je molekul koji se brzo pretvara u NAD+, a ovaj koenzim igra ključnu ulogu u procesima starenja. NAD+ održava preko 400 metaboličkih reakcija u telu i od...
05.
Jan.
2025.
Novosti
Zamislite piće koje ne samo da osvežava, već i jača vašu izdržljivost, smanjuje osećaj umora i poboljšava fokus – sve zahvaljujući prirod...
05.
Jan.
2025.
Novosti
Smatra se celovitom hranom jer se dobija isključivo od nektara kokosovog drveta, laganim zagrevanjem i mehaničkom filtracijom, bez oduzimanja ili dodavanja b...