RESVERATROL je polifenol, tačnije fitoaleksin Stvaraju ga biljke kao zaštitu od infekcije patogenim mikroorganizmima, npr. gljivicama.
Najbolji izvor resveratrola je grožđe iz kog se dobija vino – Vitis vinifera, vrste Labruska i Muskatin. Resveratrola ima u vinu, korenu, semenju i stabljikama, ali se najveća koncentracija resveratrola nalazi u ljusci ploda grožđa: 50-100 µg/g. Sadržaj resveratrola u crnom vinu je mnogo veći nego u belom, jer se u proizvodnji crnog vina koriste i ljuske i seme, dok se za belo vino koristi isključivo sok dobijen iz pulpe kojoj je prethodno uklonjena ljuska.
Polifenoli u ljusci i semenu grožđa
Ljuska i seme, pored resveratrola, sadrže i brojne polifenole, uključujući proantocijanidine, kvercetin, katehine i galokatehine. Sadržaj resveratrola u vinu zavisi od vrste grožđa i dužine vremena tokom kog je ljuska prisutna u procesu fermentacije. Najveća količina resveratrola se nalazi u sortama Pinot Noir i Cabernet Sauvignon, koje rastu u hladnoj, vlažnoj klimi (Bordo i Kanada), gde su gljivične infekcije češće, pa se resveratrol stvara kao odgovor na njih.
Ostali izvori resveratrola
Nefermentisani sok od grožđa ne sadrži značajnije količine resveratrola. Manje količine resveratrola su nađene u dudinjama, kikirikiju, eukaliptusu, ljiljanu i omorici. U značajnim količinama ga ima u osušenom korenu i stabljici biljke Polygonium cuspidatum.
Pozitivni efekti resveratrola
Znanja o pozitivnim efektima resveratrola potiču od prepoznavanja pozitivnih efekata crnog vina na kardiovaskularni sistem, kao što su antioksidativno dejstvo, inhibicija sinteze holesterola, inhibicija ateroskleroze, inhibicija oksidacije LDL, zaštita i održavanje endotelnog tkiva, supresija agregacije trombocita, promocija vazodilatacije, odbrana od oštećenja izazvanih ishemičnom reperfuzijom, i estrogeno delovanje. Takođe, moguće je i antikancersko delovanje, inhibicija aktivacije kancerogenih supstanci i supresija razvoja tumora.
Istraživanja resveratrola
U in vitro studijama je pokazano zaštitno delovanje od malignih bolesti, različitim mehanizmima, kao što su inhibicija aktivacije karcinogena, supresija inicijacije tumora inhibicijom COX-1, inhibicija signalne kaskade između ćelija, i uticaj na apoptozu. Resveratrol može i da smanji proliferaciju ćelija u humanom retinalnom epitelu, što znači da ima sposobnost da uspori razvoj staračke makularne degeneracije oka.
Dodatak ishrani koji sadrži 250mg resveratrola čistoće 99,8%. Zbog svoje antioksidativne aktivnosti, resveratrol doprinosi zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Doprinosi kardiovaskularnom zdravlju.
PAKOVANJE 60kapsula/30g – Jedno pakovanje je dovoljno za dva meseca upotrebe.
Preporučena dnevna doza je jedna kapsula dnevno.