Maitake je usvojeno ime za zec gljivu. Ona raste žbunasto i prijatnog je ukusa. Jestiva je dok je mlada. Raste leti i u jesen na panjevima i žilama hrasta. Sakupljači ove gljive nalazišta posebno obeležavaju, a u berbu uvek idu sami, čuvajući dragoceno nalazište od pogleda drugih ljudi.
U SAD su vršeni eksperimenti na dobrovoljcima koji su bolovali od hipertenzije, dijabetesa, hepatitisa B ...(Miller 1994., Zhu et al 1994., Dr.David Hughes i Dr. Joan Priestley). Dobijeni su ohrabrujući rezultati u tretmanu ovom gljivom. Maitake mogu pomoći kod dijabetesa, hepatitisa... tamo gde gljiva Coprinus comatus ne daje prave rezultate. Redovnim uzimanjem u malim dozama (1-3 kašićice na dan) mogu regulisati krvni pritisak, a izuzetno stimulišu imuni sistem.
U svetu se može naći na jelovnicima ekskluzivnih restorana. Japanci je u suvom stanju izvoze u ostale delove sveta.
Način upotrebe: Uz svaku bočicu praha dobija se i espreso-kafena kašičica (oko 300mg praha). Ovo je i preporučena doza jednom dnevno kao preventiva. U slučajevima tretmana bolesti može se koristiti tri puta dnevno po 1-3 kašičice. Čak ni veće doze ne mogu da izazovu nikakve loše efekte. Može se koristiti pre ili posle obroka. Može se koristiti tako što se doda u vodu ili neki čaj ili staviti na jezik i popiti sa malo vode ili čaja.