To je fermentisani polen koji se dobija preradom u košnici i dodavanjem enzima iz pčelinjih izlučevina te zalivanja medom. Pod uticajem ovih procesa dolazi do fermenticaje koja traje oko 21 dan.
Bogata je vitaminom P – rutinom, koji je u pergi prisutan u izuzetno visokoj koncentraciji. Tu su i vitamin A, B, C, D, E i K. Prebogata je proteinima aminokiselinama, mineralima, polifenolima…
Perga je po hemijskom sastavu drugačija od polena (ima 9 puta više hranljivih sastojaka od običnog polena), lako je svarljiva i brže deluje u procesu ozdravljenja. Posebno je pogodna kod problema sa varenjem jer zahvaljujući svom sastavu lako se usvaja u crevima i poboljšava razmenu materija u organizmu.
Preporučuje se osobama koje su izložene velikim fizičkim naporima i aktivnostima – npr sportistima. Odličan je za decu zbog uticaja na jačanje imunog sistema i krvne slike.
Koristi se u lečenju raznih poremećaja organizma poput problema sa jetrom, hepatitisa, kolitisa, muške sterilnosti i impotencije. Pozitivno utiče na regulisanje hipertenzije i arterioskleroze. Med je hrana mozga, pa se preparati na bazi perge preporučuju osobama koje imaju problema sa pamćenjem, prvenstveno starijim osobama. Pogodna je i prilikom držanja raznih dijeta za mršavljenje.