Recepti
29.09.2024.

Čari azijske kuhinje

Probajte jednu od najzdravijih kuhinja

Azijska kuhinja je bogata povrćem, ribom, morskim plodovima, celovitim žitaricama i začinima koji imaju super uticaj na zdravlje. Obuhvata spektar regionalnih kuhinja koje se razlikuju po ukusima, sastojcima i načinima pripreme.

Kineska

Koristi veliku količinu povrća i kombinuje različite ukuse i začine. Sojin sos je nezaobilazan sastojak iste. Bogat je aminokiselinama i dobar izvor proteina. Sadrži i mikroorganizme koji su nam potrebni za prirodnu fermentaciju u crijevima. Sa druge strane đumbir je odličan za cirkulaciju, a koren ove lekovite biljke može pomoći kao sredstvo za smanjenje holesterola i triglicerida u krvi. Tu su još tofu, riba i pirinač. Ključni principi kineske kuhinje su ravnoteža ukusa, sveži sastojci i raznolikost tekstura.

Japanska

Poznata je po svežim sastojcima, minimalističkom pristupu u pripremi hrane, estetski privlačnim i prezdravim jelima. Naglasak se stavlja na sirovo ili blago kuvano povrće, ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, plodove mora, pirinač, alge (npr. nori) i fermentirane proizvode poput misa i soja sosa. Japanska kuhinja takođe promoviše umerenost u ishrani.

Inače, stanovnici Japana su jedni od onih s najnižom stopom srčanih udara na svetu. Načela japanske kuhinje su: više ribe, voća i povrća, servirati manje porcije te jesti polako i svesno.

Tajlandska

Poznata je po kombinaciji slatkog, kiselog, gorkog, slanog i ljutog ukusa. Koristi se širok spektar začina i sastojaka poput ljutih paprika, ribe, morskih plodova, svežeg voća, povrća i pirinča. Takođe se koriste sosovi od ribe, kikirikija i kokosovo mleko. Sve su to namirnice koje imaju brojne zdravstvene prednosti, a jedno od najpopularnijih jela je njihova supa Tom yum, ali i neizostavni Pad Thai.

Tajlanđani često koriste kurkumu koja je poznata po protivupalnom delovanju, a pomaže i kod ublažavanja alergijskih simptoma i artritisa. Takođe je snažan antioksidans koji štiti telo od slobodnih radikala i toksina.

Korejska

Poznata po fermentisanim jelima kao što su kimchee (fermentisani kupus) i doenjang (fermentisana pasta od soje). Uključuje razne vrste mesa, ribe, morskih plodova, povrća, pirinča i začina poput čilija i belog luka, koji ima snažno antibakterijsko i antivirusno delovanje.

Takva hrana ima nisku vrednost glikemijskog indeksa. Korejska kuhinja smanjuje rizik od dijabetesa, upala u telu i na koži te promoviše uravnotežene obroke s velikim brojem priloga.

Sačuvano u omiljne
Japanska 1111111112120
Koriste se za pripremu sušija. Mogu iscepkati na listiće i dodati salatama i supama
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.250,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kineska 1111111111791
To su japanska rezanca bez hemije i spremne za 90 sec.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
255,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Tajlandska 1111111111579
Pasta je slatkog i osvežavajućeg ukusa.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.290,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korejska 4902551013156
Ono što je najviše pomoglo spajanju zapadnih „kotleta“ sa japanskim kuvanjem je Bull-do...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.360,00 RSD

Slični članci

06.
Oct.
2024.
Recepti
Azijska kuhinja je bogata povrćem, ribom, morskim plodovima, celovitim žitaricama i začinima koji imaju super uticaj na zdravlje
06.
Oct.
2024.
Recepti
Nigari je čudo. Uz pomoć njega se pravi tofu sir, odličan napitak za mamurluk i sjajan gel za opuštanje mišića
04.
Jun.
2023.
Recepti
Eterično ulje anisa se koristi kao antiseptik, sedativ, insekticid i sredstvo za ublažavanje grčeva