Recepti
06.10.2024.

O azijskoj kuhinji i zdravstvenim benefitima

japanska, kineska, tajvanska kujna i njihove prednosti

Azijska kuhinja je bogata povrćem, ribom, morskim plodovima, celovitim žitaricama i začinima koji imaju super uticaj na zdravlje. Obuhvata spektar regionalnih kuhinja koje se razlikuju po ukusima, sastojcima i načinima pripreme. Evo par primera:

Kineska

Koristi veliku količinu povrća i kombinuje različite ukuse i začine.

Sojin sos je nezaobilazan sastojak iste. Bogat je aminokiselinama i dobar izvor proteina. Sadrži i mikroorganizme koji su nam potrebni za prirodnu fermentaciju u crijevima.

Sa druge strane đumbir je odličan za cirkulaciju, a koren ove lekovite biljke može pomoći kao sredstvo za smanjenje holesterola i triglicerida u krvi.

Tu su još tofu, riba i pirinač. Ključni principi kineske kuhinje su ravnoteža ukusa, sveži sastojci i raznolikost tekstura.

Japanska

Poznata je po svežim sastojcima, minimalističkom pristupu u pripremi hrane, estetski privlačnim i prezdravim jelima. Naglasak se stavlja na sirovo ili blago kuvano povrće, ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, plodove mora, rižu, alge (npr. nori) i fermentirane proizvode poput misa i soja sosa. Japanska kuhinja takođe promoviše umerenost u ishrani.

Inače, stanovnici Japana su jedni od onih s najnižom stopom srčanih udara na svetu. Načela japanske kuhinje su: više ribe, voća i povrća, servirati manje porcije te jesti polako i svesno.

Tajlandska

Poznata je po kombinaciji slatkog, kiselog, gorkog, slanog i ljutog okusa. Koristi se širok spektar začina i sastojaka poput ljutih paprika, ribe, morskih plodova, svežeg voća, povrća i riže. Takođe se koriste sosovi od ribe, kikirikija i kokosovo mleko. Sve su to namirnice koje imaju brojne zdravstvene prednosti, a jedno od najpopularnijih jela je njihova supa Tom yum, ali i neizostavni Pad Thai.

Tajlanđani često koriste kurkumu koja je poznata po protivupalnom delovanju, a pomaže i kod ublažavanja alergijskih simptoma i artritisa. Takođe je snažan antioksidans koji štiti telo od slobodnih radikala i toksina.

Korejska

Poznata po fermentisanim jelima kao što su kimchi (fermentisani kupus) i doenjang (fermentisana pasta od soje). Uključuje razne vrste mesa, ribe, morskih plodova, povrća, pirinča i začina poput čilija i belog luka, koji ima snažno antibakterijsko i antivirusno delovanje.

Takva hrana ima nisku vrijednost glikemijskog indeksa, što znači da uzrokuje mali porast šećera u krvi. Korejska kuhinja smanjuje rizik od dijabetesa, upala u telu i na koži te promoviše uravnotežene obroke s velikim brojem priloga.

Sačuvano u omiljne
Korejska 1111111111559
Riblji sos je gurmanski začin, neophodan za kinesko kuvanje ima primenu u dnevnim obroc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
760,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Japanska 8715035210301
Idealna marinada za svo meso, živinu, ribu i povrće.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
630,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korejska 4902880070554
Ljuto pikantni sos
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Korejska 4902551013156
Ono što je najviše pomoglo spajanju zapadnih „kotleta“ sa japanskim kuvanjem je Bull-do...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.360,00 RSD

Slični članci

06.
Oct.
2024.
Recepti
Nigari je čudo. Uz pomoć njega se pravi tofu sir, odličan napitak za mamurluk i sjajan gel za opuštanje mišića
29.
Sep.
2024.
Recepti
Azijska kuhinja je bogata povrćem, ribom, morskim plodovima, celovitim žitaricama i začinima koji imaju super uticaj na zdravlje. Obuhvata spektar regio...
04.
Jun.
2023.
Recepti
Eterično ulje anisa se koristi kao antiseptik, sedativ, insekticid i sredstvo za ublažavanje grčeva