Recepti
06.10.2024.

Recepti od nigarija

Nigari za tofu sir, mamurluk i opuštanje mišića

Recept za tofu - sir od soje


Jednu šolju soje u zrnu potopiti preko noći. Ujutro je izmiksati i dodati 12 šolja vode. Staviti na vatru da se kuva uz stalno mešanje (soja pada na dno i može da zagori). Kada provri dodati čašu hladne vode, pustiti da provri i opet dodati još jednu čašu hladne vode. Ponoviti proces. Ukupno tri čaše vode po istom postupku treba dodati. Kuvanu smesu procediti, stavljajući cediljku preko koje je gaza. U izdvojeno sojino mleko dodati 1/4 kašičice rastopljenog nigarija u malo vode. Nigari će izazvati zgrušavanje belančevina iz sojinog mleka u roku od 5 minuta. Ovu smesu sipati u cediljku sa gazom. Gazu skupiti i zavezati (kao kada pravite sir) i pustiti da se ocedi preko noći. Za tvrđi sir postaviti i teg.

Recept za nigarisui - napitak od nigarija


Da sami napravite nigarisui razmutite 1/4 ili 1/2 kašičice nigarija u 1 litru čiste vode i promućkajte pre upotrebe. Nigarisui je tradicionalni japanski napitak koji se koristi kao osvežavajuće, detoksikujuće piće, u dijetama za gubljenje težine, kao pomoć za rešavanje raznih problema nečiste kože, u borbi protiv umora, stresa, nesanice, prehlada i protiv mamurluka.

Recept za Gel za mišiće

Nigari (magnezijum hlorid) može se koristiti i za izradu gela za mazanje koji pomaže u opuštanju mišića i smanjenju napetosti. Ovaj prirodni gel je jednostavan za pripremu i može se koristiti za masažu ili kao lokalni tretman.

Sastojci

  • 1/2 šolje vode
  • 1/4 šolje nigarija (magnezijum hlorid)
  • 1/4 šolje aloe vera gela (za hidrataciju i umirenje kože)
  • 10-15 kapi eteričnog ulja po izboru (npr. lavanda, eukaliptus ili ruzmarin)

Uputstvo

  1. Rastvaranje nigarija: U manjoj posudi zagrijte 1/2 šolje vode do tačke ključanja. Skinite sa vatre i dodajte nigari. Mešajte dok se potpuno ne rastvori.
  2. Dodavanje aloe vera gela: Kada se rastvor ohladi na sobnu temperaturu, dodajte aloe vera gel. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.
  3. Dodavanje eteričnih ulja: U smesu dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja po izboru. Eterična ulja ne samo da daju prijatan miris, već i dodatne terapeutske prednosti. Promešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
  4. Čuvanje: Prebacite gel u čistu staklenku ili bočicu sa pumpicom. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a gel može trajati do nekoliko nedelja.

Upotreba

  • Nanesite gel na zahvaćena područja kože i nežno masirajte.
  • Koristite ga nakon vežbanja ili fizičke aktivnosti za opuštanje mišića.
  • Idealno je za umorne noge ili bolne zglobove.

Ovaj gel za mazanje sa nigarijem je jednostavan za pripremu i pruža mnoge prednosti. Kombinovanjem nigarija, aloe vera gela i eteričnih ulja, dobijate prirodni proizvod koji pomaže u opuštanju i ublažavanju stresa. Isprobajte ovaj recept i uživajte u blagodetima koje pruža!

Sačuvano u omiljne
Zdravija hrana 8600101220547
Koristi za pravljenje tofua - sira od soje, a potom i kao lekovito sredstvo.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
185,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Zdravija higijena 8606105854153
Magnezijum hlorid gel je preparat koji pomaže kod bolova u vratu i leđima, ukočenosti z...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
610,00 RSD

Slični članci

05.
Mar.
2023.
Recepti
Olakšava oporavak nakon povreda, uganuća i pomaže kod bolne ukočenosti zglobova. Doprinosi smirivanju zapaljenja različitog porekla (reumatiodni artri...