Recepti
03.11.2024.

Kako pinjole smanjuju loše holesterol?

Recept za vegan pesto sos sa pinjolama

Pinjole su mali, kremasti orašasti plodovi dobijeni iz šišarki specifičnih vrsta borova. Poznati su po svom blagom, orašastom ukusu i bogatim nutritivnim vrednostima, te predstavljaju sastavni deo mnogih kulinarskih specijaliteta, posebno mediteranske kuhinje.

Istorija i poreklo

Pinjole imaju dugu istoriju upotrebe, koja seže još u antičko doba. Smatra se da su ih prvi počeli konzumirati stari Rimljani i Grci, a bile su cenjene zbog svog delikatnog ukusa i visoke energetske vrednosti. Danas se uzgajaju uglavnom u mediteranskom regionu, sa najvećim plantažama u Španiji, Italiji i Turskoj. Pinjole se dobijaju iz šišarki borova, koje je potrebno ručno otvoriti i izvaditi male jestive semenke.

Kako nastaju pinjole?

Proizvodnja pinjola je dugotrajan proces. Šišarke bora sazrevaju 18-36 meseci pre nego što su spremne za berbu. Nakon što se šišarke ručno sakupe, suše se na suncu i lome kako bi se došlo do semena – pinjola. Zatim se seme pažljivo ljušti kako bi se dobio kremasti orah spreman za konzumaciju.

Pinjole su bogate zdravim mastima, posebno monozasićenim mastima koje doprinose smanjenju lošeg holesterola. Takođe sadrže značajne količine proteina, vlakana, vitamina E i minerala poput magnezijuma, što ih čini savršenim izborom za zdravu ishranu.

Recept:

Vegan pesto sa pinjolama

• 50 g svežeg bosiljka

• 30 g pinjola

• 1 čen belog luka

• 50 ml maslinovog ulja

• 2 kašike nutritivnog kvasca (veganska zamena za parmezan)

• So i biber po ukusu

Priprema:

U blenderu izmešajte sve sastojke dok ne dobijete kremasti sos. Ovaj vegan pesto možete koristiti kao preliv za testeninu, salate ili sendviče.

Zanimljivost o pinjolama

Zanimljivost: Iako su pinjole tehnički seme, a ne orah, zbog svog orašastog ukusa i teksture često ih svrstavaju u kategoriju orašastih plodova. Takođe, proces proizvodnje pinjola može trajati i do tri godine, što ih čini jednim od najskupljih orašastih plodova na svetu.

Alergeni

Pinjole spadaju u kategoriju orašastih plodova i mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba osetljivih na orašaste plodove. Simptomi alergije mogu uključivati osip, svrab, oticanje usana ili jezika, a u nekim slučajevima i ozbiljnije reakcije kao što je anafilaktički šok.

Sačuvano u omiljne
Zdravija hrana 1111111112242
Energija iz prirode
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
139,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Zdravija hrana 1111111112239
Mali, kremasti, orašasti plodovi dobijeni iz šišarki borova. Poznati po blagom, orašast...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Zdravija hrana 1111111111630
Pošto ima mnogo masti i dosta proteina, preporučena doza badema je oko 30g na dan.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
130,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Zdravija hrana 1111111111615
Omega 3 kiselina u lešniku ima mnogo povoljnih efekata na srce.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
170,00 RSD

Slični članci

03.
Nov.
2024.
Recepti
Kokos listići su tanko sečeni i sušeni komadići kokosovog mesa, idealni za užinu ili kao dodatak raznim jelima. Ova hrskava poslastica dolazi sa trops...
06.
Oct.
2024.
Recepti
Azijska kuhinja je bogata povrćem, ribom, morskim plodovima, celovitim žitaricama i začinima koji imaju super uticaj na zdravlje
06.
Oct.
2024.
Recepti
Nigari je čudo. Uz pomoć njega se pravi tofu sir, odličan napitak za mamurluk i sjajan gel za opuštanje mišića