Narodna imena: Sodul ili sodula, crni koren, veliki gavez, crni gavez, volovski jezik, kilnjak, pljušč, svatovci, svenik i kuhinjsko zelje.
Gavez je višegodišnja zeljasta biljka. Stabljika naraste 30-100 cm, a pokrivena je dlakama. Listovi su takođe pokriveni dlakama; donji su eliptični na kratkoj dršci, srednji i donji su izduženi. Cvetovi su skupljeni u cvasti na gornjem delu razgranate stabljike. Latice su ljubičaste boje. Plod je suv i raspada se na 4 orašćića. Koren je mesnat i razgranat, spolja crn, a na preseku beo. Cveta u toku leta. Raste po vrlo vlažnim livadama i na plavnim mestima, pored reka.
Primena:
Od svih lekovitih biljaka gavez sadrži najviše alantoina, a on je potreban za stvaranje ćelija kod zarastanja rana. Gavez je jedan od najboljih lekova za zacelivanje spoljašnjih i unutrašnjih rana, posekotina, ogrebotina, kontuzija, lomova i krvarenja, kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Oblozi su delotvorni i kod čireva, kod proširenih vena, kod zadebljanja koja izazivaju reuma i giht, kod upale kostiju. Gavez se koristi i kod bronhijalnog katara, upale pluća, krvavog ispljuvka, gripe. Gavez je lek i za želudačni katar, proliv, dizenteriju, bubrežne bolesti, jaku i bolnu menstruaciju.
Recepti:
- Pripremanje čaja od korena
Dve male kašike isitnjenog korena potope se u četvrt litre hladne vode i ostave preko noći. Ujutro se sve to malo ugreje i procedi.
- Mešavina čaja (kod čira na želucu)
Puna mala kašika čajne mešavine prelije se sa četvrt litre vrele vode i ostavi da odstoji 3 minuta.
- Oblozi od kaše
Dobro osušen koren se fino izmelje i u jednoj šolji sa malo vrele vode i nekoliko kapi jestivog ulja brzo izmeša u kašu. Kaša se nanese na parče pamučne tkanine i tako topao oblog se stavlja na obolelo ili bolno mesto, a zatim poveže.
- Oblozi od svežih listova
Sveži listovi gaveza se operu, na dasci izgnječe oklagijom, stave na obolela mesta i poviju.
- Oblozi od poparenih listova
Listovi gaveza se popare vrelom vodom i stave na bolno mesto.
- Dodatak za kupku
500 g svežih ili osušenih listova gaveza ostavi se preko noći u 5 litara hladne vode. Sledećeg dana sve se zagreva do ključanja i dodaje vodi za kupanje.
- Tinktura od gaveza
Koren gaveza oprati i očistiti četkom. Nasitno ga iseći i njime rastresito do grlića
napuniti bocu te ga preliti rakijom od žita ili nekog voća. Bocu 14 dana držati na suncu ili na toplom mestu. Rakija mora da prekrije koren.
- Mast od gaveza
4 do 6 opranih korenova (zavisno od veličine) veoma sitno iseći i kratko propržiti u 250 g čiste svinjske masti od sala; ostaviti preko noći i narednog dana zagrejati, procediti i protisnuti kroz parče platna. Odmah staviti u čiste male tegle i čuvati u frižideru.
Hemijski sastav
Sadrži karotin, alkaloide, tanine, klikozide, sluzi, smole, eterično ulje.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Čajevi i napici
|
Brend |
Rinfuz |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Kosti, Reuma, Zglobovi |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Natron kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Mesavina za čaj |