Narodna imena:
Konjski lopuh, kozja brada, repuh, marta, belo kopitnjakovo lišće, konjsko kopito.
Višegodišnja zeljasta biljka sa razgranjenim korenom i podzemnim izdancima. Ima veći broj stabala koji su pokriveni ljuspastim, zelenim ili ružičastim listićima. Na vrhu stabaoceta je zlatnožuta cvast. Krupni, zeleni listovi na dugačkim drškama obrazuju se posle cvetanja.
Stanište je na vlažnom zemljištu, ogolelim padinama, peščarama, u parlozima i na šutu.
Primena:
Podbel se koristi kao lek kod bronhijalne astme, promuklosti, katara disajnih organa. Pročišćava krv, otvara apetit, deluje protiv probavnih grčeva. Leči sveže i zagnojene rane, upale, otekline, upaljene vene.
Recepti:
- Pripremanje čaja:
1 puna mala kašika cvetova (kasnije se cvetovi pomešaju sa listovima u jednakim delovima) prelije se sa četvrt litre ključale vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
- Oblog:
Sveži listovi se izgnječe u kašu i stave se kao oblog.
- Inhalacija:
Puna velika kašika cvetova i listova prelije se vrelom vodom pa se para udiše ispod pamučne tkanine ili peškira.
- Kupka za noge:
Pregršt listova podbela popariti odgovarajućom količinom vode; ostaviti da odstoji kratko vreme.
- Sveži sok:
Sveže oprane listove iscediti u sokovniku.
Hemijski sastav:
Sadrži glikozide, saponine, karotenoide, polisaharide, eterično ulje,flavonoide, jabučnu, vinsku i askorbinsku kiselinu, makro i mikroelemente.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Čajevi i napici
|
Brend |
Rinfuz |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Kašalj, Krvna slika, Pluća |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Natron kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Mesavina za čaj |