Shiitake su poznate u literaturi kao visoko efektivne medicinske gljiive već vekovima. U Kini, u Japanu i u SAD Shiitake i njeni preparati se koriste veoma uspešno u tretmanima protiv ćelija raka. U poslednje vreme i u Evropi se poklanja velika pažnja ovoj fantastičnoj medicinskoj gljivi. Ukoliko su gajene prema drevnoj tradiciji imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno, i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristitisveže ili sušene a isto tako upotrebljavaju se kao visokokoncentrovani ekstrakt ili prah (npr. kao tablete).
Kod nas se mogu naći i sveže Shiitake gljive ali su one obično pogrešno gajene po podrumima (za razliku od Japana i Kine gde se gaje na otvorenom. Samo ime, Shii - hrast i Take - gljiva, asocira da je ovoj gljivi potrebno sunce i drvena podloga (najbolje hrasta a ne piljevine) da bi dala najbolje rezultate. Takođe, kod nas se Shiitake mogu naći i sušene ali treba napomenuti da ih domaći uzgajivači neretko suše u rerni šporeta. Na našem tržištu su prisutne i Shiitake gljive uvezene iz Japana, Kine i SAD gde se uzgajaju i suše prirodnim putem.
Preporučuju se i kod pacijenata tokom i nakon terapije zračenjem, kao pomoć za smanjenje i održavanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, za ublažavanje tegoba kod osteoporoze i reumatskih bolesti, kao pomoć u regulaciju šećera u krvi, kao pomoć u regulaciji visokog krvnog pritiska, preventivno za održavanje vitalnosti, snage i izdržljivosti organizma. Šitake gljiva potiče iz Japana, gde se već vekovima koristi u tradicionalnoj i u zvaničnoj medicini. Japanci je zovu eliksirom života. Ime šitake (shiitake) sastavljeno je od japanskih reči “shii” (hrast) i “take” (pečurka) pošto ova gljiva raste na kori hrasta, kao i drugog drveća. Shiitake su posle šampinjona najpopularnije gljive u kulinarstvu. Imaju specifičan, pun ukus.
UPUTSTVO ZA UPOTREBU
Šitaka se može pripremati u obliku čaja ili se jede kuvana ili pečena u raznim jelima – sa pirinčem, jajima i sl… Potrebno je šitaku prethodno natopiti u vodi.
Kineski tradicionalni recept:
1 kk maslinovog ulja, 1 kk soja sosa, 1 kk jabukovog sirćeta, 1 kk svežeg iseckanog đumbira, 1 kk iseckanog belog luka, 2 šolje iseckanog kupusa, 2 šolje iseckane šitake, 1 šolja iseckane šargarepe, 1 šolja soje. PRIPREMA: Zagrejte posudu sa maslinovim uljem, dodajte đumbir i beli luk i pržite oko 1 minut. Dodati kupus, mrkvu, šitake, soju i pržite 4 minuta. Dodajte jabukovo sirće i soja sos. Servirajte sa skuvanim integralnim pirinčem.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Čajevi i napici
|
Brend |
Zdravlje |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Detoks, Jetra, Varenje |
Oblik pakovanja |
Kartonska kutija |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Komadići |