Spirulina je mikroskopska višećelijska cijanobakterija (modro-zelena bakterija ili modro-zelena alga) koja se nalazi u jezerima i rekama širom Afrike, Azije i Južne Amerike. Spirulina zapravo nije alga, niti biljka – već nešto između. Stara je oko 3,6 milijardi godina.
Cijanobakterije kao spirulina mogu da prežive u ekstremnim uslovima koje drugi mikroorganizmi ne mogu da tolerišu – alkalnu pH vrednost 11 i temperature do +45° C.
Takođe spada u grupu fotoautotrofnih bakterija – koriste ugljen-dioksid iz atmosfere i sunčeve svetlosti za stvaranje energije, i iz tih razloga se veruje da su jedan od prvih organizama koji su se nastanili na zemlji. Takođe se smatra da je doprinela promeni odnosa ugljen-dioksida i kiseonika u atmosferi, omogucavajuci drugim oblicima života da se razvijaju.
Pošto Spirulina ima visoku toleranciju na soli i napreduje u vodama koje su snažno alkalne, ona obično raste u monokulturi u kojoj većina mikroorganizama ne može da opstane, a spirulina voli takvo okruženje. To znači da organski uzgajana spirulina ne zahteva upotrebu bilo kakvih hemijskih pesticida, jer su uslovi za rast prirodno negostoljubivo okruženje za druge organizme.
Naša spirulina se uzgaja na poluostrvu u Južnom kineskom moru. Ova lokacija je idealna za gajenje spiruline jer nudi dosledno tople temperature i duge sunčane sate koji su neophodni za produktivne stope rasta. Farma je okružena netaknutom prirodnom šumom i potpuno je izolovana od urbanih područja i izvora poljoprivrednog zagađenja. Naša spirulina je rutinski testirana na prisustvo žive, olova i drugih zagađivača, radi sigurnosti da je gotov proizvod potpuno čist i ne predstavlja opasnost od trovanja teškim metalima.
Pored toga, svakodnevno se uzorkuju ribnjaci i testiraju na pH vrednost i optičko čitanje gustine, koja meri koncentraciju spiruline u vodi i govori nam kada je spremna za branje. Potrebno je oko 2 meseca neprekidnog rasta kako bi se obrala po prvi put, ali nakon toga, svako sledeće branje može da se vrši posle sedam dana.
Spirulina se uklanja iz vode finom mrežom na koju se hvataju mala vlakna. Skupljena spirulina se zatim prosejava, prebacuje u bazen za pranje, a zatim čisti rukom preko otvora sita kako bi se osiguralo da samo čista spirulina ide na dalju preradu. Mokra spirulina se smešta u komoru za sušenje koja brzo uklanja vlagu isparavanjem, a čuva sadržaj hranljivih materija ostavljajući fini zeleni prah koji se može odmah upakovati, ili presovati u spirulina tablete.
Zdravstveni benefiti spiruline
Za razliku od biljaka koje rastu na zemlji, spirulina nema težak celulozni ćelijski zid, tako da se lako vari.
On ima visok sadržaj proteina, oko 65%, a sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina (koje ljudsko telo ne može da proizvede tako da se moraju unositi kroz ishranu). Aminokiseline su gradivni blokovi za proteine koji su od vitalnog značaja za proizvodnju mišića i svih enzima.
Spirulina je takođe bogata kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.
Kalcijum igra ulogu u mnogim funkcijama u telu, uključujući i doprinos normalnoj funkciji mišića, prenos informacija putem nervnog sistema, kao i održavanje zdravih kostiju i zuba.
Magnezijum doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba, normalnoj funkciji mišića, metabolizmu, smanjuje iscrpljenost i umor.
Gvožđe doprinosi normalnom transportu kiseonika u telu; takođe doprinosi normalnim kognitivnim funkcijama, normalnom funkcionisanju imunog sistema i smanjenju iscrpljenosti i umora.
Spirulina u velikim količinama sadrži beta karoten (vitamin A) – snažan antioksidant koga ima 25 puta više nego u šargarepi. Sadrži sve vitamine B grupe, a posebno je bogata vitaminom B-12, vitaminom B-1, B-2 (riboflavin), B-3 (niacin), B-5, B-6 , B-7 (biontin), B-9 (folna kiselina) i vitaminima C i K.
Spirulina sadrži neophodne Omega 3 i 6 masne kiseline, uključujuci i GLA (gama linoleinska kiselina), koja se u tom obliku nalazi samo u majčinom mleku.
Ima u izobilju i hlorofila koji je odličan antioksidant i naziva se “zelena krv” zbog sličnog sastava hemoglobinu u ljudskoj krvi.
Način upotrebe
Organska spirulina u prahu može da se pomeša u čaši vode, soka, jogurta ili sa svežim voćem u hranljivom frapeu. Prah može da se posipa preko salate i supe dodajući moćnu dozu proteina, vitamina i minerala u vašoj svakodnevnoj ishrani.
Preporučeni dnevni unos je od 1 do 3 kafene kašičice (3-10g).
Liofilizovani prah alge spirulina
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Detoksikacija
|
Brend |
Dtc |
Dobavljač |
Dimitri trade |
Način proizvodnje |
Bez laktoze, Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Antiksidans, Detoks, Hlorofil, Holesterol, Imunitet, Krvna slika, Smanjuje apetit, Vitalnost |
Nutritivne informacije |
bez masti (manje od 0,5g na 100g), bez šećera (manje od 0,5g na 100g), nizak nivo soli (manje od 140mg na 100g), proteini (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Natron kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Prah |