U drevnoj Kini, lucerka je korišćena za lečenje stanja, kao što su kamen u bubregu, gastrointestinalni problemi itd. U ajurvedi, drevnoj indijskoj medicini, poznato je da je efikasan lek za ljude koji pate od artritisa, kao i digestivnih i gastrointestinalnih bolesti.
Alfalfa je poznata kao jedna od najnutritivnijih biljaka na svetu zbog visokog sadržaja fitonutritijenata, koji uključuju minerale i vitamine. Antički Arapi, lucerkom su hranili svoje konje, koji su tada postajali brži i jači. Ubzo su i sami počeli da je koriste u ishrani, uveravajući se u njena neverovatna lekovita svojstva. Od njih i potiče njeno ime “al-fac-facah” (alfalfa) što na arapskom jeziku znači „otac svih namirnica“
Poznata je po svom korenu koji može izrasti i preko 9 metara u dubinu, te tako može crpiti retke i dragocene minerale koje većini biljaka nisu dostupne. Spektar minerala koje se mogu naći u ovoj biljci uključuje: gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, hlor, natrijum, kalijum i silicijum. Takođe je dobar izvor vitamina E, vitamina C i vitamina K, koji je neophodan za zgrušavanje krvi.
Sadrži i esencijalne amino kiseline koje ne može da proizvede samo, pa se moraju unositi putem hrane. Ima izuzetno visok sadržaj hlorofila pa se često koristi za proizvodnju tečnog hlorofila, za koji je poznato da ima brojna lekovita svojstva.
Lekovita dejstva lucerke:
1. Čisti organizam i alkalizuje ga. Hlorofil kojim lucerka obiluje, je poznat po tome što čisti krv i povećava nivo kiseonika u krvi. Detoksikuje organizam, izvlači toksine iz jetre i time poboljšava funkciju jetre, stoga se alfalfa koristi za oporavak i čišćenje organizma, nakon uzimanja lekova, kao zaštita nakon uklanjanja amalgamskih plombi i tokom lečenja zavisnosti od alkohola. Vezuje za sebe i izbacuje teške metale, alkalizuje organizam, deluje kao antioksidans i bori se protiv infekcija u organizmu. Poznato je da kiselost organizma može negativno uticati na naše zdravlje jer podstiče rast bakterija, gljivica, virusa i parazita, hlorofil alkalizuje organizm, stvarajući nepovoljne uslove za navedene patogene.
2. Kontroliše holesterol
Klinička istraživanja su pokazala da svakodnevno uzimanje alfalfe kao dodatka ishrani može pomoći normalizaciji nivoa masnoće u krvi. Njena vlakna i biljne materije zvane saponini doprinose smanjenju apsorpcije holesterola u organizam, te smanjuju rizik od ateroskleroze krvnih sudova.
3. Sprečava UTI (infekcija urinarnog trakta)
Alfalfa ima diuretička svojstva, koja sprečavaju poremećaje zadržavanja vode u bubrezima. Takođe ima odlična svojstva koja sprečavaju razvoj infekcije urinarnog trakta. Sprečava srčane bolesti Alfalfa sadrži dobru količinu antioksidanata, što pomaže u sprečavanju arterioskleroze, što je početak svake bolesti srca. Pomaže koagulaciju krvi, a može smanjiti gubitak krvi u slučaju prekomernog menstrualnog krvarenja. Blagotvorno deluje i u slučaju čestih krvarenja iz nosa a sprečava i krvarenje iz desni.
4. Tretira simptome menopauze
Fitoestrogeni su hormoni koji se mogu koristiti za suzbijanje simptoma menopauze, tri tipa ovog hormona mogu se naći kod lucerke. Minerali pronađeni u ovoj biljci takođe su efikasni u borbi protiv simptoma menopauze. Lucerka vam može pomoći u borbi protiv naleta vrućine, vaginalne suvoće, noćnog preznojavanja, niskih nivoa estrogena, postmenopauzalne osteoporoze itd.
5. Poboljšava imunitet
Fitonutrienti, kao što su L-kanavin i hlorofil u lucerki pomažu u povećanju otpornosti tela na bolesti. Pomaže u snižavanju šećera u krvi, sprečavanju dijabetesa tipa II. Sprečava trovanje krvi i reumatizam, ima različita svojstva koja ga čine antireumatskim agensom.
Takođe pomaže u prevenciji kamena i peska u bubregu, edema, artritisa, artroze, varikoznih ulceracija, trovanja teškim metalima itd.
Alfalfa se koristi za lečenje mnogih drugih poremećaja i zdravstvenih problema, kao što su umor, gubitak energije, slabost memorije i smanjenje budnosti, loša funkcija štitne žlijezde, problemi sa lomljenjem kose, krhki nokti, noćno slepilo, problemi sa zubima, nedostatak proteina, slabe kosti i neuhranjenost.
Način upotrebe:
Jednu do dve kašičice pomešajte sa jogurtom ili malo čaja ili tople vode.
Napomena: Pošto sadrži visoke doze liposolubilnih vitamina koji se nakupljaju (kumulišu) u organizmu, lucerka sme da se uzima najviše 3 meseca, a potom treba da se napravi pauza od 2 meseca.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Detoksikacija
|
Brend |
We are one |
Dobavljač |
Mango |
Način proizvodnje |
Bez laktoze, Gluten-Free, Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Bubreg, Detoks, Imunitet |
Nutritivne informacije |
bez masti (manje od 0,5g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Pvc kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Prah |