Rastvorena u vodi soda bikarbona stvara baznu sredinu. Reaguje sa kiselinama, stvara soli i oslobađa vodu i ugljen-dioksid.
Zbog te osobine, koristi se i u farmaceutskoj industriji kao antacid (protiv gorušice). Međutim, kao i kod unošenja bilo kog preparata ili leka, potreban je oprez.
Povišen unos sode bikarbone povećava pH vrednost krvi, stvara se kuhinjska so, a višak soli povećava zapreminu krvi i krvni pritisak, odnosno povećava rizik od hipertenzije i edema (otoka). A opet sa suprotne strane, bez sode bikarbone, sniženi (tj kiseli) telesni pH nastaje usled čestog unošenja farmaceutskih sintetičkih lekova, ishrane bazirane na kiselim namirnicama, stresa, ispoljavanja i nagomilavanja negativnih emocija. To sve vodi ka propadanju ćelija, a na kraju do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, kandidijaza, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza, gastritis, itd.
Život najbolje funkcioniše u umereno ne-kiseloj (alkalnoj) sredini dovoljno govori u prilog korisnosti sode bikarbone.
Unosom bikarbonatnih jona moguće je neutralisati nizak pH, odnosno regulisati pH balans unutar telesnih ćelija. Soda bikarbona deluje tako što širi krvne sudove i pospešuje lakše otpuštanje kiseonika u tkiva, povećavajući time pH vrednost.
Povišena pH vrednost urina sprečava njegovu kristalizaciju unutar mokraćnih kanala, a nadalje i čitav niz posledica usled povećane mokraćne kiseline: dijabetes, srčane bolesti, srčani udar, giht, bubrežni kamenac, itd.
Unošenje sode bikarbone i magnezijum hlorida istovremeno u kombinaciji, koristi se kao tretman kod srčanih, neuroloških oboljenja i težih oblika gripa. Integrisano delovanje ove dve supstance efikasno odstranjuje toksine i kiseline iz svih celija, tkiva i organa.
Naša ishrana, odnosno izbor namirnica koje unosimo, ima veoma važnu ulogu u održavanju telesnog pH balansa. Savremena, konvencionalna urbana ishrana se nažalost bazira na prerađenim namirnicama ili brzoj hrani, što dovodi do smanjenja telesne pH vrednosti.
Sirovo voće i povrće, biljni čajevi i druge neprerađene namirnice, podižu pH vrednost u telu.
Zbog osobine da drastično povećava pH krvi, soda bikarbona uništava kandidu, koja egzistira u veoma kiselom medijumu i hrani se šecerom.
Soda bikarbona
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Dodatak ishrani-suplementi
|
Brend |
Orgona |
Dobavljač |
Herbasana |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Gorušica, Kandida, Kiselost |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Dozna sa prahom |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Prah |