Hlepčić se sastoji od ovsenih pahuljica i sjajan je izvor važnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. Studije pokazuju da ovseni hleb ima brojne zdravstvene koristi. Oni uključuju gubitak težine, niži nivo šećera u krvi i smanjeni rizik od srčanih bolesti. Evropska Agencija za bezbednost hrane je odobrila zdravstvenu izjavu za vlakna ovsa
(beta-glukan) koja u količini od 3 g dnevno pomažu u sniženju nivoa holesterola. Takođe sadrže više proteina i masti u odnosu na većinu žitarica. 100gr ovsenog hlepčića dolazi sa 65 grama ugljenih hidrata, 13.4 grama proteina, 8.3 grama nezasićenih masti i 11.1 grama vlakana, ali samo 375 kalorije.
Ovas celog zrna je bogat antioksidansima i korisnim biljnim jedinjenjima koja se nazivaju polifenoli. Najistaknutija je jedinstvena grupa antioksidanata nazvana avenanthramidi, koji se gotovo isključivo nalaze u ovsu . Avenanthramidi mogu pomoći snižavanju nivoa krvnog pritiska povećanjem proizvodnje azotnog oksida. Ovaj molekul gasa pomaže u širenju krvnih sudova i dovodi do boljeg protoka krvi . Pored toga, avenanthramidi imaju anti-inflamatorne i protiv svrab efekte . Ferulinska kiselina se takođe nalazi u velikim količinama u ovsu. Ovo je još jedan antioksidans.
Ovas sadrži velike količine beta-glukana , vrste rastvorljivih vlakana. Beta-glukan se rastvara u vodi i formira gust rastvor sličan gelu u crevima.
Zdravstvene prednosti beta-glukanskih vlakana uključuju:
• Smanjeni nivo LDL i ukupnog holesterola
• Smanjeni šećer u krvi i odgovor na insulin
• Povećani osećaj punoće
• Povećani rast dobrih bakterija u probavnom traktu.
Beta-glukan može povećati izlučivanje žuči bogate holesterolom i na taj način smanjiti nivo holesterola u krvi koji cirkuliše. Oksidacija LDL ("lošeg") holesterola, koja nastaje kada LDL reaguje sa slobodnim radikalima, je drugi ključni korak u progresiji srčanih bolesti. Proizvodi upalu u arterijama, oštećuje tkiva i može povećati rizik od srčanih i moždanih udara. Jedno istraživanje izveštava da antioksidanti u ovsu deluju zajedno sa vitaminom C na sprečavanju LDL oksidacije.
Studije pokazuju da ovas , može pomoći ublažavanju opstipacije kod starijih ljudi . Jedno je ispitivanje pokazalo da se dobrobit poboljšala za 30 starijih pacijenata koji su tokom 12 nedelja konzumirali ovsene pahuljice . Štaviše, 59% tih pacijenata je uspelo da prestane da koristi laksative posle tromesečne studije, dok je ukupna upotreba laksativa porasla za 8% u kontrolnoj grupi.
Ovsene pahuljice, laneno seme, čili u prahu, morska so, kari u prahu. Bez brašna, kvasca i praška za pecivo.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Hleb pecivo i testenine
|
Brend |
Deus |
Dobavljač |
Bnp produkt |
Način proizvodnje |
Bez laktoze, Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Detoks, Holesterol, Lenja creva, Varenje |
Nutritivne informacije |
bez masti (manje od 0,5g na 100g), bez šećera (manje od 0,5g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Kesica |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Hleb |