Drevni ajurvedski mudraci su pre mnogo desetina vekova sastavili jednostavan recept za jačanje i čišćenje pluća, grla, usta i sinusa.
Način upotrebe
Sitopaladi se najčešće uzima u dozi od 2,5 grama (čajna kašičica) i to tako što se pomeša sa dovoljno meda da se napravi gusta pasta. Ova doza se uzima posle doručka i posle večere.
Astma
Astma se u ajur-vedi zove Shvaasa roga (postoji pet vrsta astme). Kod upornih i ozbiljnih slučajeva preporučuje se da se sitopaladi čurna umesto sa medom, pomeša sa čijavanprašom (po jedna kašičica od oba suplementa) i može se uzimati dva, tri ili čak četiri puta dnevno. Ovo je doza za odrasle.
Upala sinusa
Uzimati sitopaladi sa medom (klasična primena) a zatim popiti šolju toplog čaja od djumbira u prahu.
Upala grla (oticanje krajnika)
Pomešajte kašičicu sitopaladi čurne sa malo toplog kravljeg (kozjeg) mleka (četvrtina šolje) i pola kašičice kurkume. Popijte pola sata pre doručka i pola sata pre večere.
Grip
Pomešajte po pola kašičice sitopaladi čurne, kurkume i meda. Uzimajte ovo na svaka tri sata, kako bi simptomi gripa brzo nestali.
Ovaj klasični recept sastoji se iz jednog dela cimeta, dva dela kradamona, četiri dela pipalija, osam delova bambusove srcevine i šesnaest delova sirovog šećera od trske.
1. Bambusova srcevina (Bambusa arundinacea)
Srž bambusa (čvrsta, bela masa koja popunjava šupljinu trske) veoma je cenjena u ajur-vedi kao sredstvo za lečenje kašlja, groznice, tuberkuloze, astme i osećaja gorenja i preterane žeđi. Srcevina bambusa deluje kardio-tonično i protiv-upalno, blagi je diuretik, čisti krv, smiruje vata i pita došu. Takođe se koristi i za kožne bolesti. Istovremeno, bambus ishranjuje telo i povećava životnu silu i energiju, što je važno kod hroničnih bolesti i oslabljenih tkiva.
2. Pipali (Piper longum)
Pipali, odnosno dugi biber kako ga neki zovu, ima snažno stimulativno i zagrevajuće dejstvo. U ajur-vedi se koristi kao stimulans, sredstvo za iskašljavanje, afrodizijak, protiv glista i gasova i za uništavanje ame (lepljivih telesnih toksina). Za razliku od crnog bibera, on se koristi i kao rasajana, pre svega za pluća i kapha došu. Naročito je dobar kod hroničnih bolesti organa za disanje (astma, disajne alergije). On pojačava svih 13 agnija (agni transformiše hranljive materije od želuca do svake ćelije), smiruje vata i kapha došu, jača mozak, smiruje nerve, poboljšava san, pročišćava šrote (meridijane, kapilare), jetru i slezinu.
3. Kardamon (Elettaria cardamomum)
Kardamon spada u najskuplje začinske biljke danas. U ajur-vedi je opisan još pre 5 000 godina. Drevni tekstovi kažu da kardamon dobro deluje na limfu, krv, koštanu moždinu i nerve (mađa dhatu), smanjuje vata i kapha došu, ne remeti pitu. Blagotvorno deluje na disajni, digestivni i nervni sistem i na krvotok.
Kardamon je izvanredno sredstvo za jačanje probavne vatre, neutralisanje nadutosti i gasova, protiv gubitka daha i promuklosti.
5. Cimet (Cinnamomum ceylanicum)
Cimet je mnogima omiljen začin, slatkastog ukusa i tople energije. Ovo je odlično sredstvo za uravnoteženje vata doše, naročito za bolji protok krvi (vjana vata). U ovu svrhu ajur-veda preporučuje mešavinu cimeta, kardamona i lovorovog lista. Cimet deluje na limfu, krv, mišićno tkivo, koštanu srž i nervno tkivo. Ovo je odlično sredstvo za preznojavanje i razlaganje sluzi, naročito za osobe nežne telesne građe i male snage. Cimet jača srce, zagreva bubrege i jača Agni (oganj varenja).
6. Sirovi šećer od trske (sitopala)
Sitopala (sita), odnosno sirovi šećer naširoko se koristi u ajurvedskoj ishrani, ali i u pripremi različitih ajurvedskih preparata. On je sladak, težak, hranljiv i hladi. Njegovo bitno svojstvo je da služi kao nosač lekovitih trava i donosi ih u dublja tkiva, do kojih je inače teško dospeti. Slično svojstvo imaju i med, maslo (ghi) i kravlje mleko. Sitopala u sitopaladi čurni uravnotežava zagrevajuće delovanje pipalija, cimeta i kardamona, a istovremeno do najdubljih tkiva donosi njihova lekovita svojstva. Osim toga, jača i hrani pluća, pospešuje izbacivanje šlajma.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Imunitet
|
Brend |
Ajurveda |
Dobavljač |
Lilama |
Način proizvodnje |
Bez laktoze, Gluten-Free, Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Astma, Grip, Kašalj, Upala grla, Upala sinusa |
Nutritivne informacije |
bez masti (manje od 0,5g na 100g), bez šećera (manje od 0,5g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Bočica sa prahom |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Prah |