To su tanke smeđe igličaste alge. Skupljaju (beru)se u rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa. Potom se obrađuju tradicionalnom metodom, zatim se suše na suncu i pakuju. Njihove grube crne niti postaju vrlo nežne ako se pravilno kuvaju. U sebi zadržavaju jak ukus okeana pa su zbog tog gorkastog ukusa vrlo cenjene.
Energetske vrednosti na 100 g:
Energija 750kJ/185kcal.
Masti 2 g, od kojih zasićene masne kiseline 0.8 g, ugljeni hidrati 0.1 g, od kojih šećeri 0.2 g, proteini 8.3 g, so 7 g, vlakna 66.8 g.
Blagodeti:
Popravljaju krvnu sliku
Ojačavaju zidove kapilara
Uništavaju bakterije truljenja
Poboljšavaju funkcionisanje creva
Hidžiki alge sadrže deset puta veću količinu kalcijuma nego ista količina mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda. Veoma su korisne u ishranu dijabetičara. Gvožđe (55mg na 100gr sušenih algi) potpomognuto kalcijumom (1400 mg u 100gr sušenih algi), koji omogućava njegovu ugradnju, popravlja kvalitet krvi. Natrijum, kalijum, fosfor i jod su neophodni minerali koji regulišu metaboličke procese u organizmu. Vitamini B1, B2, B3 omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini hidžiki alge se koriste za jačanje creva jer imaju jako antiseptičko i antitoksično delovanje (uništavaju bakterije truljenja).
PRIPREMA:
Namaču se 3-4 minuta u hladnoj vodi pa se onda kuvaju dok proključaju, zatim na tihoj vatri se kuvaju još pola sata. Na kraju se dodaje šoju sos i kuva otklopljeno dok ne ispari višak vode. Ako ste pripremili preveliku količinu hidžiki algi možete ih odložiti u frižider, jer se one u njemu mogu dobro očuvati.
Hidžiki alge mogu se pržiti i peći u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.
Prema predanju, Japanke imaju tamnu, sjajnu, gustu i bujnu kosu upravo zahvaljujući redovnom konzumiranju hidžiki algi. Istraživanja su pokazala du su minerali veoma važni za zdravlje kose, a ove alge sadrže neverovatnih 34 grama minerala, na 100 grama sopstvene težine.
Mitokuov glavni snabdevač hidžiki algama, porodica Nišikava, neguje tradicionalan način pripreme hadžiki algi. U rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa, alge se beru. Ubrane alge se zatim peru, te se devet sati pare u sopstvenim sokovima. Na taj način omekšavaju, a boja im se menja iz svetlo smeđe u crnu. Suše se na suncu, a potom se pakuju. Ova tradicionalna metoda se veoma razlikuje od komercijalne, tokom koje se hidžiki alge prokuvavaju dugi vremenski period, što dovodi do gubitka minerala.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Japanska
|
Brend |
Mitoku |
Dobavljač |
Biospajz |
Način proizvodnje |
Vegan, Vegetarian |
Namena |
Detoks, Krvna slika, Uzivanje |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala, vlakna (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Zip kesica |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Komadići |