Pravi se kombinovanjem destilovanog sirćeta, belog luka, šećera i soli sa pastom od jalapeno čili papričica.
Probajte I ubacite malo čilija u pržene proizvode, rezance i supe ili u bilo koji recept koji zahteva ukusnu kombinaciju slatkog čilija i belog luka.
Bez glutena, konzervansa i masti.
Kako je nastao?
Većina starosedeoca na Tajlandu kaže da su kultni začin prvi napravili burmanski radnici u pilani. Radnici bi kupili sastojke za sos u lokalnoj prodavnici u lučkom gradu Sri Rača, u vlasništvu žene po imenu Thavat Viphisamakun.
Prodavnica je na kraju sama počela da pravi sos, prodajući ga kupcima prodavnica i obližnjim restoranima sa morskim plodovima gde je stekao lokalnu popularnost. Uskoro su gradovi širom Tajlanda i Vijetnama koristili sos i njegove varijacije kao začin za svaki obrok.
1979 godine sriracha je ušao na američko tržište pomoću originalnog petao sosa od Davida Trana. Sriračin karakterističan ukus i blaga toplota izdvajali su ga od drugih ljutih sosova u to vreme, omogućavajući mu da brzo formira sopstvenu nišu u SAD. 2010. godine, sos je proglašen za sastojak godine
Danas je sriracha sos globalna kulinarska ikona. Može se naći u restoranima, super prodavnicama i kuhinjskim ormarićima širom zemlje, začinjavajući gotovo sve na stolu za večeru.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Korejska
|
Brend |
Sriracha |
Dobavljač |
Sl color |
Namena |
Uzivanje |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g), Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Bočica sa sadržajem |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Tečnost |