Harisa pasta je tradicionalan proizvod iz južne mediteranske kuhinje. Napravljena je od fino mlevenih paprika i luka, koje se kombinuju sa uljem i drugim začinima kako bi se stvorio jedinstven začinjeni ukus. Vrlo je versitalna i može se koristiti kao začin za brojna jela, uključjući povrće, meso, ribu i špagete. Pasta se može koristiti u suvoj ili tečnoj formi, a njena jačina može se prilagoditi u skladu sa željama korisnika. Ona je idealna za one koji vole jake, začinjene ukuse. Tradicionalno se koristi u kebabima, čorbama, supama, gulašima, salatama…
Harisa pasta je izvor nekih nutritivnih sastojaka kao što su vitamin C (u paprici), koji pomaže u jačanju imunog sistema. Luk koji se koristi u harisi takođe je veoma zdrav zbog izvora alicina, sastojka koji ima antibaterijska i antivirusna svojstva, što može pomoći pri prevenciji nekih bolesti. Međutim, harisa pasta može sadržati visoke nivoe soli i ulja, zato se preporučuje da se koristi umereno kako bi se izbegao prekomerni unos soli i nezdravih masti u organizam. Ukupna kalorijska vrednost ove namirnice može varirati, zato se preporučuje da se pažljivo prati količina korišćene paste kao bi se održao zdrav i izbalansiran obrok.
Makronutrijenti harisa paste mogu da variraj u zavinosti od sastojaka koji se koriste u njegovoj proizvodnji. Međutim, prosečno, 100g harisa paste sadrži: 10-15g ugljenih hidrata; 10-15g masti i oko 2-3 grama proteina.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Mediteranska
|
Brend |
Harisa |
Dobavljač |
Sl color |
Način proizvodnje |
Vegan, Vegetarian |
Namena |
Uzivanje |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Dozna |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Pasta |