Kardamon ili kardamom je naziv biljaka iz dva roda familije đumbira (Zingiberaceae): zeleni ili obični kardamon (Elettaria) i crni kardamon (Amomum). Oba roda imaju oblik male mahune, koja je vretenasta i trouglasta u poprečnom preseku. Spoljna ljuska je tanka poput papira, dok je seme sitno i crno. Mahuna zelenog kardamona je svetlozelena. Mahune crnog kardamona su veće i tamnosmeđe boje.
Zeleni kardamom je rasprostranjen od Indije do Malezije. Crni kardamom je rasprostranjen u Aziji i Australiji.
Reč kardamon je indijskog porekla i do Evrope je stigla preko Arapa. Biljka je potekla sa malabarske obale južne Indije, odakle je potekao i biber.
Kardamon se koristi kao začin i kao lek. Zeleni kardamon ima jaču aromu, dok crni miriše na mentu i dim. Uglavnom se dodaje kafi, čaju i slatkišima. U tradicionalnoj medicini se koristi kao lek za infekcije usta, zuba i grla.
Kardamon se koristi u svim kuhinjama sveta, a posebno u indijskoj i arapskoj. Raznovrsna jela i pića obogaćena su ukusom kardamona.
Kardamon se može koristiti zajedno sa mahunom ili mleven. Mleveni kardamon je najbolje praviti u malim količinama, koliko je potrebno za određeni recept, jer brzo gubi svoja prirodna ulja i specifičnu aromu. Za recepte koji zahtevaju celo zrno dobro je da mahunu malo otvorite kako bi prilikom kuvanja dobili potpunu aromu i ukus kardamona. Ljuske od mahune se ne jedu. Najpribližniji odnos je: 10 mahuna odgovara 1, 5 kašičici mlevenog kardamona. Vrlo često se kombinuje sa karanfilićem i cimetom.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Mediteranska
|
Brend |
Rinfuz |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Vegan, Vegetarian |
Namena |
Infekcija, Upala, Upala grla |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Kesica |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Zrno |