Dobija se od badema i ne sadrži ništa osim blanširanih (očišćenih od kožice) i potpuno samlevenih badema. Ovo brašno osvaja i mirisom i ukusom.
Bademovo brašno nije isto što i mleveni bademi, jer se tokom proizvodnje bademovog brašna iz badema hladnim ceđenjem odstranjuje ulje, i nakon toga se melju odmašćeni ostaci. Na ovaj način dobija se fina sirovina koja u odnosu na mlevene bademe ima i do 30% veću nutritivnu vrednost.
Bademovo brašno je bogato vitaminom E, magnezijumom, manganom, bakrom i fosforom.
U receptima se ovo brašno koristi kao zamena za belo brašno jer ima manje ugljenih hidrata, a višezdravih masti. Popularno je kod keto i paleo dijete, ali i kod svih onih koji vode računa o zdravoj ishrani. Pošto ne sadrži gluten, dodavanjem kvasca testo neće rasti.
Zbog ovog svojstva, bademovom brašnu je potrebno dodati i sastojke za povezivanje kao što su: psilijum, whey protein ili jaja.
Način upotrebe: Može se koristiti samo, kao i u kombinaciji sa jogurtom, mlekom ili vodom.
Takođe se može dodati u musli ili smuti, mafine, proteinske poslastice, testa i palačinke…
Nutritivne vrednosti na 100g:
Energetska vrednost: 610 kcal/ 2552 kJ
Ugljeni hidrati: 21,2g
– od kojih šećeri: 4,3g
Protein: 10g
Ukupne masti: 54g
– od kojih zasićene masti: 4g
So: 0,0005g
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Proteini i fitness
|
Brend |
Dtc |
Dobavljač |
Dimitri trade |
Način proizvodnje |
Organski proizvod, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Čišćenje creva, Holesterol, Nadutost |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Zip kesica |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Brašno |