Kurkuma (lat.Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae), a poznata je i kao indijski šafran. Od njenog korena pravi se začin jake žute boje čiji je aktivni sastojak kurkumin, i jedan je od glavnih sastojaka karija kojem daje tako lepu žutu boju.
Uloga kurkumina je da zaštiti prehrambrene proizvode od sunca i u kombinaciji sa drugim bojama koristi se za bojenje sira, jogurta, salate, senfa, putera i margarina.
U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam. Po nutritivnim vrednostima bogat je izvor gvožđa, mangana, kalijuma, magnezijuma, vitamina B3 i B6 i dijetalnih vlakana.
Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika koji ne uništava dobre bakterije i floru u crevima već pomaže razvoju dobrih bakterija.
Lekovita dejstva kurkume:
1. Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva.
2. Ublažava artritis
Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zglobova, ublažava jutarnju ukočenost i otekline. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima snažno protivupalno dejstvo.
3. Sprečava bolesti srca
Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin sprečava nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar.
4. Pomaže kod upale debelog creva
Kurkumin takođe može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti creva poput kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Ostalo:
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona pomaže razvoj dobrih bakterija.
Osim za unutrašnje probleme, kurkuma je odlična i za lečenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze.
Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično dejstvo, posebno u slučaju kandide.
Način upotrebe
Kurkuma se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u pilav, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, supu ili čorbu, palačinke, kolače, u šolju toplog mleka… Idealna kombinacija je kurkuma sa kokosovim (ili drugim hladno ceđenim) uljem i biberom, jer biber uvećava dejstvo kurkume, a ulje povećava apsorpciju hranljivih materija. Obično je dovoljno samo ½ – 1 kafena kašičica (1,5 – 3g) kako jelo ne bi imalo previše intenzivan miris. Najbolje je dodati jelima pri kraju spremanja kako bi se maksimalno sačuvala njena lekovita svojstva. Od kurkume se može praviti i čaj, koji je vrlo popularan u Japanu. Za pravljenje čaja potrebno je dodati kafenu kašičicu kurkume u šolju vruće vode.
Kurkuma se može koristi i u kozmetičke svrhe, kao maska za lice ili za izbeljivanje zuba.
Napomena: Izbegavati konzumiranje kurkume na prazan stomak.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Superfood
|
Brend |
We are one |
Dobavljač |
Mango |
Način proizvodnje |
Vegan, Vegetarian |
Namena |
Antiksidans, Upala |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Zip kesica |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Prah |