Uljana repica (Brassica napus), jedna od najstarijih uljanih kultura, gajena je u Indiji još pre 4000 godina. Uljana repica originalno potiče s područja Mediterana i Severne Evrope, a smatra se vrlo važnom uljaricom koja zauzima čak treće mesto po količini proizvodnje, odmah iza palminog i sojinog ulja. Sadrži sve tri esencijalne masne kiseline: omega 3, 6 i 9 i zbog svog blagog mirisa i ukusa preporučuje se za spremanje kolača i peciva. Esencijalne masne kiseline (omega 3 i 6) ljudski organizam ne može sam proizvesti. Kako su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, vrlo je važno unositi ih kroz ishranu. Repica se smatra poželjnim izvorom masti jer zamena zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Repičino ulje izuzetno je bogato vitaminom E koji u organizmu deluje kao antioksidans.
Ulje sadrži Eruka kiselinu u dozvoljenim količinama (max 2%).
Način primene:
Zbog visokog procenta omega 3 i 6 masnih kiselina preporučuje se pre svega kao salatno ulje, ali mnogi ga, zbog izuzetno visoke tačke dimljenja, kao i blagog ukusa, koriste i u kuvanju i pečenju.
Sastav: ulje semena uljane repice 100%
Proizvod može da sadrži alergene (susam i orah) u tragovima.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Ulje i sirće
|
Brend |
Granum food |
Dobavljač |
Suncokret |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Holesterol, Krvni sudovi, Srce |
Oblik pakovanja |
Bočica ulje |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Ulje |