Kajenska paprika
Rinfuz

Kajenska paprika

Šifra artikla: 1111111111626
Koristi se u tradicionalnim indijskim, ajurvedskim, kineskim, japanskim i korejskim lekovima kao oralni lek za stomačne tegobe, loš apetit i probleme sa cirkulacijom.
360,00 RSD
360,00 RSD
360,00 RSD
Ušteda: 0,00 RSD
Obavesti me o sniženju
  • 100 g
Količina: 1 Kom
2
1
Sačuvajte u listi želja
Indijanci su koristili kajen (Capsicum annuum, frutescens ili ljuta, crvena paprika) kao hranu i lek hiljadama godina. Ljut i pikantan ukus kajenskog bibera najviše nastaje zbog supstance poznate kao kapsaicin (poznat i kao kapsikum), koja pomaže u smanjenju bola. Kajenski biber važan je začin, posebno u kajunskom i kreolskom kuvanju, te u kuhinjama jugoistočne Azije, Kine, južne Italije i Meksika. Kajen (ljuta ili čili) paprika se takođe koristi u tradicionalnim indijskim ajurvedskim, kineskim, japanskim i korejskim lekovima kao oralni lek za stomačne tegobe, loš apetit i probleme sa cirkulacijom. Pored toga nanosi se na kožu kod artritisa i bolova u mišićima. Danas se u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama koriste masti i kreme sa kapsaicinom za ublažavanje bolova od artritisa i postherpetične neuralgije (bol povezan sa herpes zosterom). Kapsaicin je takođe ključni sastojak mnogih biber sprejeva. Kajen (ljuta ili čili) paprika je žbun koji je nastao u Centralnoj i Južnoj Americi, a sada raste u suptropskoj i tropskoj klimi. Njen šuplji plod izrasta u duge ljuske koje postaju crvene, narandžaste ili žute kada sazre. Voće se jede sirovo ili kuvano ili se suši i usitnjuje u začin koji se vekovima koristi u obrocima i lekovima. Kapsaicin je najaktivniji sastojak u kajenu. Ostali važni sastojci uključuju vitamin A, vitamin C, kao i flavonoide i karotenoide, pigmente koji biljkama daju crvenu, žutu i narandžastu boju i imaju antioksidativna svojstva. Kako deluje? Ublažavanje bola Kapsaicin ima moćna svojstva za ublažavanje bolova kada se nanosi na kožu. Smanjuje količinu supstance P, hemijskog jedinjenje zaduženog za prenos informacije o bolu ka mozgu. Kapsaicin se često preporučuje kod sledećih stanja: Osteoartritisa i reumatoidnog artritis. Kod bolova u zglobovima ili mišićima zbog fibromijalgije ili drugih uzroka. Bol u nervima od herpes zostera. Pored ovog bola koristi se i za druga bolna stanja kože (postherpetička neuralgija) koja se dešava čak i nakon što kožni plikovi nestanu. Kod ovih stanja pre upotrebe kapsaicin masti treba se konsultovati sa lekarom. Bol nakon operacije. Bolovi poput mastektomija ili amputacija. Bolova od oštećenja živaca u stopalima ili nogama usled dijabetesa. Ovi bolovi se nazivaju dijabetična periferna neuropatija. Bol u donjem delu leđa. Nekoliko studija pokazuje da kapsaicin krema može smanjiti bol u donjem delu leđa. Psorijaza Kapsaicin krema može smanjiti svrab i upalu od psorijaze, dugotrajne kožne bolesti koja se uglavnom pojavljuje kao pečati i mrlje odebljale, crvene kože prekrivene belim i suvim ljuskicama. Mršavljenje Nekoliko studija ukazuje da suplementi kajen (crvene ili čili) paprike mogu pomoći suzbijanju apetita i osećaju sitosti. Većina studija je posmatrala kajen ili kapsaicin u kombinaciji sa drugim sastojcima, pa je nemoguće utvrditi u kojoj je meri kapsaicin odgovoran za gubitak kilograma. Druge namene Lečenju gorušice. Preliminarne studije ukazuju da kapsaicin može pomoći kod ovog stanja. Lečenju infekcija uha (otitis media). U izuzetno razblaženim homeopatskim formulacijama, kapsaicin može pomoći. Antitumorska svojstva. Preliminarne studije ukazuju da kapsaicin ima antitumorska svojstva i može igrati ulogu u lečenju određenih karcinoma, uključujući karcinom debelog creva, prostate i gastrointestinalnog trakta. Dostupne forme Kao začin, kajen (crvena ili čili) paprika se može jesti sirova ili kuvana. Sušena kajenska paprika dostupna je u obliku praha, a može se dodati u hranu ili u sok, čaj ili mleko. Mere predostrožnosti Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast. Kajen (ljuta ili čili) paprika se ne rastvara lako u vodi, pa ju je teško isprati. Sirće može biti od koristi kako bi se uklonila sa kože. Kapsaicin krema može da izazove svrab i peckanje na koži. Ovi simptomi brzo nestaju. Kremu uvek treba probati na malom području kože pre duže upotrebe s obzirom da se osetljivost razlikuje od osobe do osobe. Ako izazove iritaciju ili ako se simptomi ne poprave nakon 2 do 4 nedelje, treba prestati sa njenjom upotrebom. Kapsaicin se ne sme upotrebljavati sa podloškom za grejanje i krema kapsaicina se ne sme nanositi neposredno pre ili nakon vrućeg tuširanja. Nakon upotrebe potrebno je dobro oprati ruke i izbegavati dodirivanje očiju. Ako se kajena koristi za decu, treba se pobrinuti da nakon rukovanja ne dodiruju oči ili nos i da dobro operu ruke. Osobe koje su alergične na lateks, banane, kivi, kesten i avokado takođe mogu imati alergiju na kajenu. Jedenje kajenske hrane (ljuta ili crvena papričica) smatra se sigurnom tokom trudnoće. Ali trudnice ne bi trebale uzimati kajen kao suplement. On prelazi u majčino mleko pa može uticati na bebu koja sisa, samim tim dojilje bi trebale da izbegavaju suplemente kajen paprike. Kapsaicin može pogoršati neke od opasnih nuspojava kokaina. Kapsaicin se ne sme upotrebljavajti na otvorenim ranama ili slomljenoj koži. U slučaju korišćenja nekih od sledećih lekova, suplementi kajen paprike se ne bi smela uzimati bez nadzora lekara. ACE inhibitori: Upotreba kapsaicin krema može povećati rizik od razvoja kašlja, što je jedan od sporednih efekata ACE inhibitora. Ovi lekovi se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska (hipertenzije). Osobe koje uzimaju ACE inhibitore trebalo bi da razgovaraju sa lekarom pre uzimanja kajena. Reduktori želudačne kiseline: Kapsaicin može povećati želudačnu kiselinu, čineći ove lekove manje efikasnim. Lekovi i lekovito bilje za razređivanje krvi: Kapsaicin može povećati rizik od krvarenja povezanih sa određenim lekovima za razređivanje krvi i biljaka poput ginka, đumbira, sibirskog ženšena, azijskog ženšena i belog luka. Lekovi za dijabetes: Kapsaicin snižava nivo šećera u krvi, povećavajući rizik od niskog šećera (hipoglikemije). Dijabetičari bi trebalo da konsultuju lekara pre upotrebe kapsaicina. Teofilin: Redovna upotreba kajena može dovesti do toga da telo apsorbuje previše teofilina, leka koji se koristi za lečenje astme što može biti opasno.
Karakteristika Vrednost
Kategorija Začini i pikantni dodaci
Brend Rinfuz
Dobavljač Veleprodaja
Način proizvodnje Gluten-Free, Non Gmo, Vegan, Vegetarian
Namena Cirkulacija, Mršavljenje, Varenje
Nutritivne informacije Visok nivo minerala
Oblik pakovanja Natron kesa
Pol Unisex
Sadržaj pakovanja Prah

Slični proizvodi

Sačuvano u omiljne
Odabrane organske biljke, pomešane sa vrhunskom nejodiranom morskom solju
440,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ukus mediterana...divota.
100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ukus peršuna je fantastičan uz knedle, jela s mesom, ribom i povrćem, kao i salate i su...
80,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bez paprike ništa.
135,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bez paprike ništa.
135,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mama miaaa. Origanooo.
80,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Savršeno uz ribu ili salate.
125,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kurkumica ko lutkica.
90,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ko voli Indiju, kari je pravi za njega.
90,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ima predivno gorak, opor i prepoznatljivo aromatičan ukus.
90,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Odličan za otvaranje apetita.
100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mmmmm. Cimmmmet.
110,00 RSD
360,00 RSD
360,00 RSD
360,00 RSD
Ušteda: 0,00 RSD
Obavesti me o sniženju
Izaberite količinu:
2
1