Raste kao poludivlji u kamenjarima i uz ivice njiva, u primorskim krajevima. Inače se zbog velike potražnje gaji, kao vrtlarska kultura, posebno je raširen u južnoj Evropi, prvenstveno u Italiji.
Energetska vrednost 100 grama svežeg korena komorača iznosi 31 kcal / 130 kJ. Od toga 1,2% čine belančevine, 0,2 % masti i 7,3 % ugljeni hidrati. Sadrži 3,1 g dijetalnih vlakana, kao i još dvanaest važnih elemenata u tragovima i četrnaest aminokiselina u idealnom sastavu. Od minerala izvrstan je izvor kalijuma (414 mg), dobar je izvor mangana (0,2 mg, što čini 10 % RDA), a od vitamina izvrstan je izvor vitamina C (12 mg, što čini 20 % RDA).
Upotrebljava se kao začin protiv nadimanja i kao blago sredstvo protiv kašlja, kod dece i za smetnje u varenju kod odojčadi. U povrtarstvu je posebno uzgojena vrsta koja ima zadebljale početke stabljike koji formiraju oblik sličan glavici luka odmah iznad zemlje. Ta sočna zadebljanja upotrebljavaju se kao povrće u ishrani, ili obrađeno termički ili u salati. Listovi se takođe upotreblljavaju kao začin, a u tradicionalnoj kuhinji se koristi uz ribu.
Najbolje od komorača dobije se ako se posluži svež. Vrlo su zanimljive kombinacije komorača s povrćem i voćem u raznim mešanim i mešanim salatama.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Začini i pikantni dodaci
|
Brend |
Rinfuz |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Lenja creva, Varenje |
Nutritivne informacije |
Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Natron kesa |
Pol |
Unisex |