Kokosov šećer je prirodan šećer organskog porekla i predstavlja bogat izvor vitamina i minerala. Sadrži dvostruko više gvožđa, četiri puta više magnezijuma i deset puta više cinka od smeđeg šećera. Takođe, kokosov šećer, je bogat izvor vitamina, pogotovo B1, B2, B3 i B6. Pored navedenih nutritivnih vrednosti, benefit korišćenja kokosovog šećera se ogleda i u niskom glikemijskom indexu GI35, što je veoma bitno kako za normalno lučenje insulina iz pankreasa. Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdjeno je da je kokosov šećer bogat izvor Kalijuma, Cinka, Gvožđa, Nijacina, Magnezijuma i drugih minerala. Predstavlja prirodni izvor dvanaest (12) bitnih kompleksa vitamina B, vitamina C i ima neutralni pH. Čak ima i 1,3% proteina. Usled svega pomenutog, hranljiva vrednost kokosovog šećera je mnogo veća u odnosu na sve druge šećere.
Struktura
Osnovna struktura kokosovog šećera čini 82% saharoze (praćeno glukozom i fruktozom (svaka 3-9%), koji se sastoje od dugog lanca saharida, takodje poznatih kao „složeni ugljeni hidrati”.
Za poređenje, rafinisani šećer trske je hemijski čist kristalni šećer napravljen od 100% koncetracije saharoze, sastavljen od kratkih saharida zvani „jednostavni ugljeni hidrati” sa visokim glikemijskim indexom, što štetno utiče na digestivni trakt. Testovi koje je sproveo Institut za istraživanje hrane i ishrane (FNRI, studija iz 2007-me), otkrila je da kokosov šećer ima prirodno nizak glikemijski index GI 35, u poređenju da većinom drugih komercijalnih šećera, kao što su beli rafinisani šećer sa GI 68, Med 60 ili grožđani šećer 100.
Kakvog je ukusa?
Kokosov šećer nema ukus kokosa, već je sličan braon šećeru i ima prirodnu slast smeđeg šećera sa blagim osećajem ukusa karamel-a i meke kremaste teksture koja se topi u ustima. Istovremeno, ima dovoljnu slatkost da zameni beli šećer u odnosu 1:1.
Prednosti korišćenja u odnosu na druge šećere
Sveže isceđen kokosov nektar ili „sok” prirodno obiluje makro i mikroelemenatima koji sadrže minerale i vitamine: kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, kao i dvanaest (12) od suštinskog značaja vitamina kompleksa B i aminokiselina. Zahvaljujući termičkoj preradi, kokosov šećer zadržava hranljive sastojke čak i ako se kasnije koristi u pripremi kolača ili zaslađivanju toplih napitaka. Kokosov šećer sadrži složene ugljene hidrate koji obezbedjuju sporo oslobađanje šećera u krvotok, čime se doboija efekat trajne energije bez uspona i padova, za razliku od tipičnih šećera i zaslađivača koji se nalaze na tržištu.
Tumačenje glikemijskog indeksa
Znanje o vrednostima GI može nam pomoći u kontroli nivoa glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišenog nivoa holesterola, insulinske rezistencije i dijabetesa tip II, kao i debljine. Postoji poprilična količina naučnih radova koji ukazuju na povoljne faktore ishrane koja uzima u obzir vrednosti GI, posebno kod dijabetičara.
Obzirom na to da hranljivi sastojci u kokosovom šečeru ostaju nepromenjeni, mogu »drugi sastojci« delovati u sinergiji, pogotovo aminokiseline i enzimi, koji »ublažavaju« saharozu, usled čega se fiziološka apsorpcija odvija sporije i ravnomernije i time osigurava trajnu energiju bez fluktuacije glukoze, to jest bez »uspona i padova« koji su često karakteristični za brzo probavljive namirnice sa visokim glikemijskim indeksom
Glikemijski indeks (GI), predstavlja relativni stepen koji se odnosi na koncentraciju glukoze u krvi koja raste posle uzimanja hrane. Ovaj indeks pokazuje koliko se brzo šećer iz hrane apsorbuje u krv. Što je viši glikemijski indeks, brže raste nivo krvnog šećera posle uzimanja hrane. Nizak glikemisjki indeks omogućava postepeno oslobađanje energije-bolja kontrola šećera u krvi u telu
Napomena: Glikemisjki index kod nas nije službeno testiran. Infomracije predstavljene u ovom članku su prikupljene na osnovu prethodno sprovedenih studija o kokosovom šećeru i sa su samo u informativnr svrhe, a ne zamena za medicinske dijagnoze ili savete. Molimo vas da potražite savet od kvalifikavanih zdrastvenih radnika.
Primena
Kokosov šećer se može koristiti svakodnevno, kao potpuna zamena za bilo koji šećer. U odnosu na standarni beli ili žuti šećer, odnos primene je 1:1. Pri kuvanju, topi se na veoma niskoj temperature, tako da se može korisiti kao odlična zamena za sve postojeće šećere koji se nalaze na tržištu, bilo da se radi o pripremi hrane, dodacima u ishrani ili poslasticama.
Kokosov šećer ima 5000 godina dugu tradiciju korišćenja, ali na prostorima Evrope, tek od nedavno je počeo da dobija značajnu ulogu u zdravoj ishrani
Kokosov šećer ima široku primeni u ishrani i idealan je za:
Gojazne osobe koje žele da smanje svoje obroke i prirodnim putem usklade metabolizam. Kokosov šećer pomaže u borbi s kilogramima jer prisutan mineral Kalijum doprinosi regulisanju nivo holesterola u krvi, apetit je uravnotežen, stoga se smanjuje osjećaj gladi, što je idealno za uravnoteženu ishranu.
Osobe sa dijebetesom mogu da imaju veću korist od kokosovog šećera, jer obiluje Hromom koji doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi. Takođe je okarakterisan kao proizvod sa niskim glikemijskim indeksom.
Napomena: Koksov šećer nije lek i treba ga konzumirati shodno mišljenju stručnog zdrastvenog lica.
Sportisti, poslovni ljudi i svi ostali koji vode računa o zdravom načinu života, konzumiranjem kokosovog šećera dobija se trenutni povrat energije, koji se zahvaljujuci niskom GI indeksu sporo razlaže i obezbeđuje dugotrajno oslobađanje energije, tako da konzumiranjem kokosovog šećera izbegavaju se takozvani „energetski padovi“ u toku dana.
Dobija se prikupljanjem soka iz cveta kokosove palme (Coco Nucifera). Sok termički obradjuje i isparavanjem viška vode, dolazi se do kokosovog šećera. Kokosov šećer se dobija ne rafinisanjem i bez aditiva.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Zaslađivači
|
Brend |
Kokos šećer |
Dobavljač |
For natura |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Dijabetes, Energija, Šećer |
Oblik pakovanja |
Zip kesica |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Prah |