Orah je najstarija hrana sa drveta poznata ljudima. Veruje se da je otkriven u Persiji (današnjem Iraku) čak 50.00 godine p. n. e. Neke kulture su ga smatrale ocrnjenim i podmuklim voćem, dok su ga druge smatrale svetim, ali su najčešće smatrao kao izvor plodnosti. Najčešće su dve vrste oraha-engleski i crni orasi. Engleski su poreklom iz tadašnje Persije (kada su ih englezi prvi put uvozili), a sadašnjeg Iraka. Ovi orasi se najčešće jedu, jer su najviše reklamirani tokom vremena. Crni orasi su slabije reklamirani, jer imaju slabu ljusku, međutim imaju jači ukus. Sve ostale vrste oraha su hibridi ovog engleskog (npr. Kalifornijski orah).
U 2020. godini na svetu je proizvedeno oko 3.300.000 tona oraha. Top 5 proizvođača su bili Kina (1.10 mil. tona), SAD (0.71 mil. tona), Iran (0.36 mil. tona), Turska i Meksiko.
Orasi se smatraju najzdravijim od ostalih koštunjavih voća zbog velike količine Omega 3 masnih kiselina i zbog duplo veće količine antioksidanata. Omega 3 pomaže u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih problema. Na 100g orah ima oko 650kcal tj. 2738KJ; procenat masti je 65%, proteini su negde oko 15%, ima dosta vlakana (oko 7%) i ugljenih hidrata (oko 14%). Iako orasi imaju dosta masti, uredu je da se uzim 30g-50g na dnevnom nivou, jer brzo zasite. Takođe orasi su bogati vitaminima (B, E, A...) i mineralima (najviše magnezijum).
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Zdravija hrana
|
Brend |
Rinfuz |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Gluten-Free, Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Antiksidans, Holesterol, Krvni sudovi, Libido |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g), Visok nivo minerala, vlakna (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Natron kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Bobice |