Javorov sirup je zaslađivač napravljen od soka nekih stabala javora. Najčešće se sok vadi iz šećernog javora (Acer saccharum), crvenog javora (Acer rubrum) i crnog javora (Acer nigrum). U hladnim klimatskim područjima, ovo drveće skladišti šećer u svojim korenima pre zime, i sok koji se sakuplja u proleće može se izvaditi i koncentrisati. Javorov sirup se najviše proizvodi u Kvebeku, u Kanadi. SAD je jedini drugi veliki proizvođač i vodeći potrošač.
Javorov sirup se najčešće koristi za napolitanke, palačinke, ovsanu kašu, crumpets (slatki hleb napravljen od brašna i kvasca, uglavnom se jede u Velikoj Britaniji) i tost hleb. Ponekad se koristi i kao sastojak u pečenim stvarima, u izradi slatkiša, prilikom pripreme deserta, ili kao izvor sećera i arome prilikom pravljenja piva. Saharoza najviše preovlađuje u javorovom sirupu. Prvi put je prikupljan i korišćen od strane američkih starosedeoca, a kasnije je usvojeno od strane evropskih doseljenika.
Javorov sirup kao lek se najviše koristi upravo zahvaljujući svom sadržaju fenola. Istraživači sa Univerziteta Rod Ajland su pronašli više od 20 jedinjenja u javorovom sirupu koja su povezana sa ljudskim zdravljem. Mnogi od ovih antioksidanasa imaju antitumorska, anti-dijabetska i antibakterijska svojstva. Ovi istraživači su takođe nedavno otkrili da je javorov sirup izvor fenola, klase antioksidanata koja se nalazi u bobicama. Fenoli su jedinjenja koja uključuju elemente kao što su flavonoidi. Obično slušate o njima u pričama o bobicama i grožđu, a navedena jedinjenja treba da imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje.
Glavne komponente javorovog sirupa su saharoza i voda, sa manjim i različitim količinama prostih šećera glukoze i fruktoze. Nutritivna vrednost javorovog sirupa u 100 grama je 260 kalorija, 0.04 grama proteina, 0.06 grama masti i 67.04 grama ugljenih hidrata. Od ukupnih ugljenih hidrata, 60.44 grama može se pripisati šećerima, sa nula grama dijetetskih vlakana.
Javorov sirup je visok u sadržaju mangana i cinka, 100 grama sirupa nudi 22% i 3,7% preporučenih dnevnih vrednosti ovih minerala, respektivno. Mangan je važan kofaktor za nekoliko enzima koji su potrebni za proizvodnju energije i antioksidantne odbrane. Cink je neophodan za optimalnu funkciju imunog sistema.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Zdravija hrana
|
Brend |
Sanaterra |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Non Gmo, Organski proizvod, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Energija, Imunitet, Šećer |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g), Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Bočica sa sadržajem |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Melem |