Čia seme se spominje u spisima Acteka, Inka i Maja kada se, zbog svoje dragocenosti koristilo i kao sredstvo plaćanja. Čia seme je bila jedan od glavnih prehrambenih useva, a pored ishrane, korišćena je u medicini i pri ritualnim ceremonijama. Meksikanci tvrde da im je jedna supena kašika čia semena dovoljna da izdrže 24 sata bez unosa druge hrane.
Čia seme je bez glutena i sadrži kalcijum, fosfor, mangan i Omega 3 masne kiseline. Bogato je hranljivim materijama koje su bitne za ljudsko telo i posebno za mozak. Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme a čak 60% masnoća u semenkama su Omega 3 masne kiseline kojih ima čak osam puta više od lososa. Sadrži još i cink, vitamine A, D, E, K i vitamine B grupe. Takođe sadrži tragove bora koji je glavni mineral koji pomaže transfer kalcijuma u kosti.
Izuzetno hidrira telo (jer ima sposobnost da lako veže vodu za sebe), reguliše ravnotežu elektrolita u telu, ubrzava razgradnju masti, pomaže kod gubitka kilograma, pruža osećaj sitosti i revitalizuje mišiće.
Zbog visoke koncentracije vlakana poboljšava probavu i pomaže kod bolesti probavnog sistema. Visok nivo antioksidanasa štite seme od užeglosti a nas štiti od slobodnih radikala koji dovode do starenja i prouzrokuju razne bolesti.
Čia seme ima pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi i zato je odlično za dijabetičare koji treba da ga uzimaju pre ili za vreme obroka. Čia semenke pomažu kod dijabetesa tako što njihov gel stvara fizičku barijeru između ugljenih hidrata i digestivnih enzima koji ih razbijaju i usporavaju pretvaranje ugljenih hidrata u šećer. Odličan je izvor energije i zbog toga ga svrstavaju u superhranu (”superfood”).
Preporučuje se deci, sportistima, vegetarijancima i veganima.
Zdravstveni benefiti čija semena:
1. Mnogo nutritienata a malo kalorija
Sjajan izvor proteina, hrani mišiće i pomaže pri mršavljenju
2. Bogat omega 3 masnim kiselinama Smanjuje rizik od infarkta i dijabetesa tipa 2.
3. Pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi
4. Odličan izvor vlakana
Doprinosi regulaciji varenja, prirodan prebiotik
Ostalo:
Izuzetno visok sadržaj kalcijuma, pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Sadrži puno antioksidanata. Jedan su od neizaostavnih sastojaka zdravih recepata
Način upotrebe:
Preporučeni dnevni unos je 1 supena kašika. Čia semenke su sjajna zamena za jaja, samo ih pomešajte sa vodom da se napravi gel i dodajte ih kao zamenu za jaja u receptima (1 supena kašika gela = 1 jaje). Možete ih posuti po gotovo svakoj hrani koju jedete. Dodajte ih u testa kada mesite hleb ili pravite mafine. Dodajte ih u žitarice za doručak, supe i salate ili ih pomešajte sa vodom ili kokosovom vodom da dobijete gusti gel.
Čia semenke ne moraju biti samlevene kao laneno seme da bi se iz njih izvukle sve hranjive materije. Druga prednost u odnosu na laneno seme je da mogu dugo da stoje, a da se ne pokvare.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Zdravija hrana
|
Brend |
Rinfuz |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Gluten-Free, Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Detoks, Energija, Mršavljenje, Prebiotik, Šećer, Smanjuje apetit, Varenje, Vitalnost |
Nutritivne informacije |
bez šećera (manje od 0,5g na 100g), bez transmasti, nizak nivo masti (manje od 3g na 100g), vlakna (više od 10g na 100g) |
Oblik pakovanja |
Natron kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Seme |