Tofu je visokoproteinski prehrambeni proizvod koji nastaje u procesu zgrušavanja proteina iz soje.
Nastao je u Aziji pre 2000 godina, odakle se preneo i na ostale kontinente. Smatra se da su budistički monasi bili ti koji su prvi konzumirali tofu, i to kao deo njihove stroge, vegetarijanske ishrane.
Prokuvavanjem zrna soje i mešanjem sa vodom nastaje sojino mleko. Nakon što se mlevena soja prokuva, ona se cedi a taj produk ceđenja upravo je sojino mleko. U sojino mleko se dodaje aditiv nigari (magnezijum-hlorid) i tada se odvija postupak zgrušavanja proteina iz soje. Tako nastaje tofu.
Bogat je izvor proteina, nije kaloričan i sadrži visok procenat minerala i vitamina kao što su magnezijum, gvožđe, vitamin B.
Često se koristi u ishrani tokom trajanja različitih dijeta a poznat je i kao zamena za meso u ishrani vegetarijanaca.
Postoji više vrsta tofu sira od kojih se izdvajaju svileni, dimljeni, prženi i fermentisani tofu. Svileni tofu je veoma kremast pa je odličan za pravljenje ukusnih poslastica od čokoladnog pudinga do pite sa bundevama ili čizkejka. Dobro služi i kao dodatak smutiju, radi gustine i proteinskog sadržaja.
Tofu je prirodno veoma blag. Karakteristika koja ga čini kameleonom hrane. Njegova upotreba je svestrana jer se uklapa uz sve ukuse, a na vama da to prepoznate. Budete kreativni i iskoristite sve blagodeti tofu sira, jednog od zdravijih i korisniji namirinica u svačijoj ishrani.
Manje masti i holesterola
U odnosu na ostale izvore proteina, tofu je u ishrani nezamenljiv. Npr. porcija svinjskog mesa sadrži oko 24g masti a u jednoj porciji tofu sira naćičete samo 6 g masti i 0 g holesterola. Tofu sir ima veoma male količine zasićenih masti, a ne sadrži ni holesterol.
Proteini
Tofu je bogat lako svarljivim proteinima pa je pogodan za sve kojima je u ishrani neophodna kvalitetna količina proteina. Prepručuje se makrobiotičarima, vegetarijancima, sportistima kao i svima koji drže do zdravlja ili su na režimu redukovane ishrane.
Amino kiseline
Tofu sadrži sve esencijalne amino kiseline i to ga čini jedinstvenim. Postoji 20 uobičajnih amino kiselina od kojih su 8-10 esencijalne. To znači da njih organizam mora unositi kako bi funkcionisao. Soja sadrži sve esencijalne amino kiseline pa je samim tim tofu jedini kompletan biljni izvor proteina.
Zdravlje
Dodavanjem umerenih količina tofu sira u ishrani, učinićete veliku stvar. Tofu smanjuje rizik od razvoja određenih vrsta raka, smanjuje verovatnoću razvoja kardiovaskulanih bolesti, snižava holesterol i sprečava aterosklerozu.
Karakteristika |
Vrednost |
Kategorija |
Zdravija hrana
|
Brend |
Uljarica |
Dobavljač |
Veleprodaja |
Način proizvodnje |
Gluten-Free, Non Gmo, Vegan, Vegetarian |
Namena |
Holesterol, Uzivanje, Varenje |
Nutritivne informacije |
proteini (više od 10g na 100g), Visok nivo minerala |
Oblik pakovanja |
Pet kesa |
Pol |
Unisex |
Sadržaj pakovanja |
Namaz |